"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Az Isten, aki csak emberi nyelven ért. Vagy csak angyalin?

2017/11/27. - írta: sefatias

Nem vagyok híve a nyelveken szólásnak. És akkor még szelíden is fogalmaztam. Egyrészt nem találom a párhuzamot a mai karizmatikusok nyelveken szólása, és a Bibliában olvasott nyelveken szólás között. De erről nem akarok írni, mert ezernyi írás, előadás foglakozott már a témával. Inkább arról, hogy miért tartom sületlenségnek a halandzsa nyelven mondott imát. Ehhez a Hit gyülekezetének gondolatait használnám fel, amit a honlapjukon találhatsz

speak.jpg

Tovább 15 komment

Isten jó?

2017/09/15. - írta: sefatias

 

"Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá""

Mondta Jakab. És azóta emberek milliói hálásak Istennek azokért a jókért, amiket kapnak az életük során. Hálásak a gyermekeikért, a családért, az ennivalóért, a barátokért, a jókor kapott éppen szükséges holmikért, pénzért. Hálásak, mert megmenekültek egy szorult helyzetből, elkerültek egy balesetet, meggyógyultak egy betegségből, jól fizető munkát kaptak, nyert a focicsapatuk, sikerült a vizsga stb. Sorolhatnám a végtelenségig az életben adódó örömteli történéseket, amelyek a keresztények szerint, Jakab szavainak függvényében, Istennek köszönhetőek.

segito_kez.jpg

Tovább 136 komment

Lesz változás?

2017/06/16. - írta: sefatias

A kereszténység megujhodása régóta vágyott. mindig jönnek hullámok,amelyekről azt hiszik, hogy végre helyre teszi a kereszténység lagymatagságát, aztán ők is beleszürkülnek a valóságba. Az, hogy a kereszténységben évszázadok óta várják, hogy valami változzon, az azt jelenti, hogy valójában sosem volt a kereszténység ideális. Bár bizonyos változásokat, mint például a reformáció, sokan örömmel üdvözölnek, és tulajdonítanak Istennek, valójában  az sem biztos, hogy Istennek bármi köze lenne hozzá, és a reformáció is elavult már.

25_13775_173351_a2103ee24102a29344e75ba0361b44d8_3e62d9_301.jpg

 

Tovább 9 komment

Gondókoggyunk szésőségesen

2017/05/22. - írta: sefatias

A világ polarizálódik. Csak feketék és fehérek, csak jók és rosszak, balosok, jobbosak,  vannak. Természetesen én vagyok a jó és a fehér, és mindenki más rossz és fekete. Valahogy így gondolkodik egyre több ember. És ha kell, akkor a szélsőségesen gondolkodó ember hamar be is tudja bizonyítani, hogy nála van az igazság. Az ilyen szélsőséges nézetek képviselői önmagukból kiindulva csakis szélsőségből tudnak érvelni. És azok, akik hajlamosak a kapott információt első bemondásra elhinni, azonnal magukévá teszik, és már szinte lehetetlen kiverni a fejükből.images_5.jpg

Tovább 7 komment

"aki elbocsátja feleségét – hacsak nem paráznasága miatt –, okot ad neki a házasságtörésre. S aki elbocsátottat vesz feleségül, házasságot tör."

2017/04/14. - írta: sefatias

A kereszténység egy kicsiny, de annál tragikusabb sorsú csoportjáról emlékezek meg ebben a posztban. Azokról a házasságon kívül rekedt férfiakról és nőkről, akik egy sajátos egyházi szabályozás miatt nem élhetnek házasságban, hanem halálukig, de ha addig nem is, nagyon hosszú ideig tartózkodniuk kell minden szerelmi és szexuális viszonytól. Ők azok, akik, egyszer megházasodtak, ám a rossz házasságból kimenekültek, viszont nem házasságtörés volt a válás alapja.

431385_orig-590x330.jpg

Tovább 8 komment

Létezik? Vagy nem?

2017/03/25. - írta: sefatias

Isten létezése régóta vita tárgya. Ebben a vitában mindenki jellemének, és képességeinek megfelelően vesz részt.  Ez a beszélgetés akárhol lejátszódhatott volna, és itt a blogon van is példa hasonlóra. A beszélgető partnerem egy író, akinek több könyve is megjelent már. Kedvenc témája az UFO-k létezésének bizonyítása, de ez a beszélgetés a Barnabás evangéliumáról írt könyve alapján alakult ki.

a-vilag-teremtese-0c1357bd83.jpg

Tovább 2 komment

Előttem van észak...vagy mégsem?

2017/03/07. - írta: sefatias

Gyermekkoromban az iskolában meg kellett tanulnunk egy kis versikét, ami elvileg segít a tájékozódásban. A versikére biztosan mindenki emlékszik:"Előttem van észak, hátam mögött dél, balra a Nap nyugszik, jobbra pedig kél." Ez a vers segített sokunknak abban, hogy megtanuljuk az égtájak egymáshoz viszonyított állapotát. A versike pontosságához kétség nem fér. Cáfolni lehetetlen. Ám nekem már akkor felmerült egy kérdésem, ami nem hagyott nyugodni. Én a verstől függetlenül tudtam, hogy mik azok az égtájak, és, hogy melyik merre van.

sam_1315.JPG

 

Tovább 29 komment

Az kiabál, akinek a háza ég?

2017/02/14. - írta: sefatias

Ahogy az elmúlt néhány posztomból kiderült, eléggé ellene vagyok annak a hisztinek, ami a keresztény értékek elleni globális támadásról szól. Egyrészt még soha sehol nem tapasztaltam, hogy bármilyen támadás érte volna ezeket az értékeket. Azt viszont igen, hogy ezen értékek sárba tiprása komoly kárt okoz a kereszténységnek. Na nem arról van szó, hogy ateista személyek homoszexualitása, vagy vallástalan,nem hívő emberek bűnei árthatnának a keresztény értékeknek. Egy nőcsábász, gyermekeivel kapcsolatban felelőtlen, keresztény értékeket megtagadó ember nem tud ártani a keresztény értékeknek. Számomra a keresztény értékek elleni harc olyan mintha azt mondanánk, hogy az őserdő felett százméterekkel elzúgó repülőgép ellen, hatásos az ettől a jelenségtől megijedő bennszülöttek, nyíl, kő és lándzsa zápora.

Tovább 104 komment

Ezek ellen nincs törvény!

2017/02/11. - írta: sefatias

A keresztény értékek ellen indított  támadás miatti, egyre gyakrabban olvasott siránkozások beindították a fantáziámat, ami amúgy nem jellemző rám. Mivel sehol nem tapasztaltam még ilyet, ezért kénytelen voltam én kispekulálni, hogy milyen is lehet az, mikor a keresztény értékek ellen támadást indítanak. Pál apostol felsorol néhány dolgot, amit ő és a követői is értéknek tartanak.

computer-hacker.jpg

Tovább 12 komment

A keresztény értékek védelemre szorulnak?

2017/01/21. - írta: sefatias

Az utóbbi két-három évben gyakran elhangzik politikusaink, főleg Orbán Viktor szájából a keresztény értékek védelmének fontossága. Hogy pontosan mit gondol keresztény értéknek, az nem nagyon derül ki, de az általa vezetett kormánynak és annak embereinek hozzáállásából látszik, hogy amúgy is tojnak rá. A református Reposzt című online lap is rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy micsoda támadások érik a keresztény értékeket, és hogy azokat meg kell védeni.

gideon_destroying_baal_s_altar_bbl99-11.jpg

                                                      Gedeon bíró lerombolja Baál oltárát

Tovább 127 komment

Az igazság birtokában (?) 2.rész

2017/01/05. - írta: sefatias

Akkor folytatom, az előző posztban elkezdett témát. Azok a hívők, akik meg vannak győződve arról, hogy birtokában vannak az igazságnak, általában ezt azért merik kijelenteni, mert a tudásuk korlátolt, ám ők azt hiszik, hogy amit tudnak az magasan fölötte áll a más vallású, vagy másként gondolkodó emberekének. Ez azok számára megmosolyogtató, akik tökéletesen átlátják a magabiztos, igazságot magáénak érző embert korlátait. (itt hozzá kell tennem, hogy bár én nem érzem magaménak az igazságot, a blogon írt próbálkozásaim ugyanúgy megmosolyogtatóak annak, aki átlátja és nálam sokkal jobban érti ezeket a témákat) A korlátolt tudású, ám magabiztos hívő felelősségének érzi, hogy hitéről tanúbizonyságot tegyen, illetve megvédje azt, a másik oldal pedig felelősségének érezheti, hogy rávilágítson annak tévedéseire.

brain_in_prison.jpg

Tovább 34 komment

Az igazság birtokában (?)

2017/01/02. - írta: sefatias

Az egyik kedvenc idézetem Jézustól az, hogy "Az igazság szabaddá tesz". Arról az igazságról beszélt, amit ma sok egymásnak ellentmondó hitnézetben hívő keresztény is magáénak érez. Ez az az igazság, amit sok keresztény az élete legfontosabb részének tart. A baj már csak az, hogy az, amit a keresztények igazságnak tartanak, az sokszor tévedés, hazugság, és minden esetben képlékeny. Márpedig az igazság nem lehet sem tévedés, sem hazugság, és főleg nem lehet képlékeny.

igazsag-true-media-692x360.jpg

Tovább 4 komment

A valóságtól távol

2016/12/05. - írta: sefatias

Ha már Sytka is a valóságot hiányolja, akkor én is belefogok. Az elmúlt kb egy évben nekem is gyakrabban csúszott ki az ujjaim közül ez a szó, miközben a posztjaimat vagy a kommenteket írtam. A keresztények hite, tanítása sokszor a valóságtól eltérő dimenzióban dolgozik. És talán ez az oka, hogy a kereszténység nem tud tartósan gyökeret verni az emberekben és a társadalomban. Sok keresztény semmivel sem különb, mint az a munkatársam, aki egyszer a lukas gatyáját megvarrta, de alighogy végzett vele, az ismét ki volt lukadva. Azt a magyarázatot találta, hogy a varrás közben átesett egy másik dimenzióba, aztán mikor végzett, akkor meg vissza, de a varrás ott maradt. És ezért maradt lukas a gatyája.

letoltes_4.jpg

Tovább 101 komment

Megérdemlik?

2016/12/03. - írta: sefatias

Mi az amit megérdemlünk, és mi az ami jár? Tavaly már írtam arról a dilemmáról, hogy az országunkba beözönlő külföldiek megérdemlik-e azt az erőfeszítést, amit az önkéntesek tesznek az érdekükben, mivel az állam nem tett értük semmit. Az önkéntesek szerint az embernek jár az, ami az élete fenntartásához szükséges. Az állam, illetve sok honfitársunk szerint a menekültek semmit nem tettek azért, hogy kiérdemeljék a törődésünket. De nem csak a menekültek esetében merülhet fel ez a kérdés. Ott vannak a társadalom perifériáján élő emberek, pl az alkoholisták, kábítószeresek, munkanélküliek, vagy azok a szegények, akik úgy tűnik a saját hibájukból kerültek a helyzetükbe. Vajon megérdemlik azt a segítséget, amiért nem tettek semmit?

50000.jpg

Tovább 14 komment

Önigazolás a múltból

2016/11/19. - írta: sefatias

A konzervatív gondolkodás egyik jellegzetessége, hogy önmaga igazolását valahol a történelemben keresi.ezt tapasztalhatjuk a magyar jobboldali gondolkodók, és a keresztény vallások között is. szükségét érzik annak, hogy jelenben történő létjogosultságukat visszavezessék valahova a múltba, és különböző módon párhuzamokat vonjanak, kapcsolódási pontokat keressenek önmaguk, és az elődeiknek tekintettek között. Egy keresztény vallás például azzal próbálja igazolni a kereszténységét, illetve az isten rajta lévő áldását, hogy valamilyen módon összekapcsolja magát az őskereszténységgel. Az apostoli utódlás, az egyházatyák hagyománya, és a jelenések próféciáiban történő önmagukra találás, mind egy módszere ennek.

kishituseg-770x470.jpg

Tovább 23 komment

Egy furcsa találkozás

2016/10/27. - írta: sefatias

Éneás egy kis magányra vágyott. Ki kellett szellőztetnie a fejét, mert az elmúlt hetek-hónapok kimerítették. Miközben a Kidron völgyében sétálgatott, azok a házak jutottak eszébe, amelyeket az elmúlt hónapokban építettek az ő vezetése alatt. Éneás építőmester volt. Az egyik legjobb Jeruzsálemben. Hosszú évek alatt, szakértelmének köszönhetően hírnévre tett szert, és a város leggazdagabb polgárai kérték fel palotáik építésére. Még Salamon királynak is épített egy házat a Jordán partjára, ahová a király néha elvonult pihenni.

jerusalem4-300x300.jpg

Tovább
Címkék: novella
10 komment

Az egyén, vagy a társadalom bűne?

2016/10/25. - írta: sefatias

Promiszkuitás, lopás, házasságtörés, gyilkosság, tiszteletlenség, alkoholizmus, kapzsiság, önzés. Olyan bűnök ezek, amelyekről Pál azt mondta, gyakorlói "nem fogják örökölni Isten országát." (1Kor 6: 9,10) A kereszténység ezért mindig is elítélte ezeket a bűnöket, illetve ezek gyakorlóit. Ám akármilyen eszközökkel is küzdött ellenük, ezek a tettek végig kísérték az egyházak és a keresztény társadalmak történelmét. Egyházi vezetőktől az egyszerű hívekig találunk tömegeket, akik ezen bűnökben felelősségre vonhatóak. Bármit is  próbáltak meg ellenük, az sikertelen volt.

680x0.jpg

                                    Miközben a zsidók már köveznének, Jézus a porba írogat

Tovább 32 komment

Életben hagyták, pedig nem kellett volna...

2016/10/21. - írta: sefatias

A poszt megírására az egyik kedvenc blogom új sorozata ösztönzött. A Szemlélek blog sok olyan számomra szimpatikus írást tartalmaz, ami miatt az elsők között lettem olvasója, követője. Nemrég indult egy sorozat, amely olyan híressé vált embereket mutat be, akiket majdnem megöltek, mielőtt megszülettek volna. A sorozat nem titkolja írói abortusz ellenességét, és ezeket a példákat azért mutatják be, hogy bizonyítsák az orvosok tévedése értékessé vált emberek életébe kerülhet. természetesen ezt nem lehet cáfolni.

Tovább
Címkék: abortusz
34 komment

Másféle megváltás kell!

2016/10/19. - írta: sefatias

Korábban már foglalkoztam azzal, hogy ha a bibliai teremtési beszámolót és ezzel a bűnbeesés történetét nem tekintjük valós eseménynek, akkor azzal bizony alaposan áthúzzuk és megkérdőjelezzük a mai megváltástant >> ITT << A belinkelt posztban idézett Rózsa Huba pontosan megfogalmazza azt, ami bennem is már régen felmerült, és azt hiszem sok más keresztényben is:  "Az elbeszélés több tekintetben is kérdéseket vet fel a mai emberben.  A bibliai történet valószerűségével kapcsolatban kétségeket támaszt a kísértés leírása. Az asszonyt egy kígyó megszólítja, ő pedig minden meglepetés nélkül, magától értetődően beszélni kezd vele. Mindez a meseszerűség benyomását kelti. A jogérzést pedig sérti, hogy az elkövetett bűn nincs arányban a büntetéssel." (Rózsa Huba: Őstörténet, 55.old) conceptual-picture-about-salvation.jpg

Tovább 115 komment