"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Megérdemlik?

2016/12/03. - írta: sefatias

Mi az amit megérdemlünk, és mi az ami jár? Tavaly már írtam arról a dilemmáról, hogy az országunkba beözönlő külföldiek megérdemlik-e azt az erőfeszítést, amit az önkéntesek tesznek az érdekükben, mivel az állam nem tett értük semmit. Az önkéntesek szerint az embernek jár az, ami az élete fenntartásához szükséges. Az állam, illetve sok honfitársunk szerint a menekültek semmit nem tettek azért, hogy kiérdemeljék a törődésünket. De nem csak a menekültek esetében merülhet fel ez a kérdés. Ott vannak a társadalom perifériáján élő emberek, pl az alkoholisták, kábítószeresek, munkanélküliek, vagy azok a szegények, akik úgy tűnik a saját hibájukból kerültek a helyzetükbe. Vajon megérdemlik azt a segítséget, amiért nem tettek semmit?

50000.jpg

Tovább Szólj hozzá!

Önigazolás a múltból

2016/11/19. - írta: sefatias

A konzervatív gondolkodás egyik jellegzetessége, hogy önmaga igazolását valahol a történelemben keresi.ezt tapasztalhatjuk a magyar jobboldali gondolkodók, és a keresztény vallások között is. szükségét érzik annak, hogy jelenben történő létjogosultságukat visszavezessék valahova a múltba, és különböző módon párhuzamokat vonjanak, kapcsolódási pontokat keressenek önmaguk, és az elődeiknek tekintettek között. Egy keresztény vallás például azzal próbálja igazolni a kereszténységét, illetve az isten rajta lévő áldását, hogy valamilyen módon összekapcsolja magát az őskereszténységgel. Az apostoli utódlás, az egyházatyák hagyománya, és a jelenések próféciáiban történő önmagukra találás, mind egy módszere ennek.

kishituseg-770x470.jpg

Tovább 23 komment

Egy furcsa találkozás

2016/10/27. - írta: sefatias

Éneás egy kis magányra vágyott. Ki kellett szellőztetnie a fejét, mert az elmúlt hetek-hónapok kimerítették. Miközben a Kidron völgyében sétálgatott, azok a házak jutottak eszébe, amelyeket az elmúlt hónapokban építettek az ő vezetése alatt. Éneás építőmester volt. Az egyik legjobb Jeruzsálemben. Hosszú évek alatt, szakértelmének köszönhetően hírnévre tett szert, és a város leggazdagabb polgárai kérték fel palotáik építésére. Még Salamon királynak is épített egy házat a Jordán partjára, ahová a király néha elvonult pihenni.

jerusalem4-300x300.jpg

Tovább
Címkék: novella
10 komment

Az egyén, vagy a társadalom bűne?

2016/10/25. - írta: sefatias

Promiszkuitás, lopás, házasságtörés, gyilkosság, tiszteletlenség, alkoholizmus, kapzsiság, önzés. Olyan bűnök ezek, amelyekről Pál azt mondta, gyakorlói "nem fogják örökölni Isten országát." (1Kor 6: 9,10) A kereszténység ezért mindig is elítélte ezeket a bűnöket, illetve ezek gyakorlóit. Ám akármilyen eszközökkel is küzdött ellenük, ezek a tettek végig kísérték az egyházak és a keresztény társadalmak történelmét. Egyházi vezetőktől az egyszerű hívekig találunk tömegeket, akik ezen bűnökben felelősségre vonhatóak. Bármit is  próbáltak meg ellenük, az sikertelen volt.

680x0.jpg

                                    Miközben a zsidók már köveznének, Jézus a porba írogat

Tovább 32 komment

Életben hagyták, mielőtt élhetett volna...

2016/10/21. - írta: sefatias

A poszt megírására az egyik kedvenc blogom új sorozata ösztönzött. A Szemlélek blog sok olyan számomra szimpatikus írást tartalmaz, ami miatt az elsők között lettem olvasója, követője. Nemrég indult egy sorozat, amely olyan híressé vált embereket mutat be, akiket majdnem megöltek, mielőtt megszülettek volna. A sorozat nem titkolja írói abortusz ellenességét, és ezeket a példákat azért mutatják be, hogy bizonyítsák az orvosok tévedése értékessé vált emberek életébe kerülhet. természetesen ezt nem lehet cáfolni.

Tovább
Címkék: abortusz
33 komment

Másféle megváltás kell!

2016/10/19. - írta: sefatias

Korábban már foglalkoztam azzal, hogy ha a bibliai teremtési beszámolót és ezzel a bűnbeesés történetét nem tekintjük valós eseménynek, akkor azzal bizony alaposan áthúzzuk és megkérdőjelezzük a mai megváltástant >> ITT << A belinkelt posztban idézett Rózsa Huba pontosan megfogalmazza azt, ami bennem is már régen felmerült, és azt hiszem sok más keresztényben is:  "Az elbeszélés több tekintetben is kérdéseket vet fel a mai emberben.  A bibliai történet valószerűségével kapcsolatban kétségeket támaszt a kísértés leírása. Az asszonyt egy kígyó megszólítja, ő pedig minden meglepetés nélkül, magától értetődően beszélni kezd vele. Mindez a meseszerűség benyomását kelti. A jogérzést pedig sérti, hogy az elkövetett bűn nincs arányban a büntetéssel." (Rózsa Huba: Őstörténet, 55.old) conceptual-picture-about-salvation.jpg

Tovább 115 komment

Kell döntenem olyan kérdésekben, amit nem látok át?

2016/10/12. - írta: sefatias

Ha valamiről, két egymásnak ellentmondó állítással találkozol, és semmilyen módon nem tudod ellenőrizni, hogy melyik az igaz, mire következtetsz? Kétféle következtetést is le lehet vonni:

                 - Az egyik állítás nem igaz

                 - Egyik állítás sem igaz

columbo-tv-04-g.jpg

Tovább 6 komment

Cserbenhagyottjaink

2016/10/06. - írta: sefatias

A poszt címét a Rózsaszín Pitbull zenekartól loptam. Tavaly írtak egy nagy botrányt kavart számot ezzel a címmel, mely arról szól, hogy mekkora vész fenyegeti Magyarországot és Európát a keletről idemenekülő muszlimok miatt. A szám gyakorlatilag egy fasiszta szellemiségű, gyűlöletkeltő nóta, és mint minden ilyen, hazugságokon alapszik. 

etelosztas_nagy.jpg

Tovább 19 komment

"Ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek?"

2016/10/03. - írta: sefatias

Az előző posztban arról írtam, hogy szerintem ha valaki tudatosan mások jogaiba gázol, az nem érdemli meg, hogy az ő jogait is tiszteletben tartsák. A mai téma jól mutatja a bennem lévő ellentmondásokat, mert keresztényként úgy gondolom, hogy a jót nem lehet, és nem is kell kiérdemelni. Azaz valakivel akkor is jót kell tennünk, ha ő ezzel nem foglalkozik, illetve nem is érdemli meg. Ha Isten is az érdemeink szerint bánna velünk, és pontosan kimatekolná, hogy mennyit érdemlünk, akkor lehet, hogy félre állna a szánk.

nimrod_2010_09_16.jpg

Tovább
Címkék: jogok szeretet bűn
25 komment

Az emberi jogok és én

2016/09/27. - írta: sefatias

Az emberi jogok területére merészkedek. Az emberi jogok számomra olyannyira fontosak, hogy az egyiket magamra is tetováltattam. Ám az a helyzet, hogy sokan úgy gondolják, valakinek az emberi jogait minden esetben tiszteletben kell tartani. Emiatt kezelhetetlen konfliktus helyzetek alakulnak ki, megyek a demokrácia alapelveivel, és az emberi jogok tiszteletben tartásával megoldhatatlanok.

emberijogitunteto.jpg

 

Tovább 18 komment

Az ajtón, vagy lehet máshol is?

2016/08/26. - írta: sefatias

Az elmúlt egy év egyik leggyakrabban használt idézete a Bibliából a János evangéliuma 10:1. Olyanok is boldog önelégültséggel lobogtatták Jézus szavait, akik amúgy addig azt se tudták, hogy Jézus szavai fel vannak jegyezve valahol. A határokon átmenekülő, átszökő menekültekre alkalmazva úgy gondolták, hogy hála Jézusnak, van egy megfelelő ítéletüzenet, amivel jogosan lehet a kereszténység nevében gyalázni azokat, akik a Közel-Keletről menekültek ide. Az üzenet pedig így szól: "Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, az tolvaj és rabló."

276.jpg

Tovább 20 komment

Bizonytalanság teológiája (3.rész)

2016/07/09. - írta: sefatias

Az emberek félnek a bizonytalanságtól. Ezért igyekeznek, hogy az életük be legyen biztosítva. Ez megnyugtatja őket. Amikor Istenről van szó, akkor is fontos nekik az a biztos tudat, hogy Isten helyesen tekint le rájuk. Ehhez szükségük van kapaszkodókra, amelyek elérése megerősíti bennük azt a tudatot, hogy helyesen jártam el, Isten biztos szeret. A vallások pedig biztosítják a hívek számára ezeket a kapaszkodókat. Ez nekik is jó, hiszen a híveket magukhoz kötik, ugyanis ők akaratlanul is az Istenhez vezető kapaszkodóknak hiszik azokat a feltételeket, amelyeket az egyházak kitalálnak. Így a vallások két legyet ütnek egy csapásra: biztonságérzetet nyújtanak az egyénnek, és magukhoz láncolják őt.

941_1.jpg

Tovább 43 komment

Amit akartok...

2016/07/03. - írta: sefatias

A homoszexualitásról már írtam több posztot. A Prájdról még nem. Nem volt kedvem még itt megszólalni. Két éve megütköztem azon az olasz srácon, aki a katolikus egyház csuhájába bújva gyalázta a kereszténységet és a magyarokat. Képtelen vagyok elfogadni azt, hogy valamiért úgy harcoljunk, hogy közben az ellenfelet, vagy a másképp gondolkodókat sértegetjük, gyalázzuk.

img_0876.jpg

Tovább 9 komment

A keresztény érték (szerintem)

2016/06/04. - írta: sefatias

Az utóbbi időben egyre többször hallunk a keresztény értékek védelméről. Szervezetek jönnek létre emiatt, politikusok hangoztatják, és civilek emelik fel a hangjukat. Ám arról soha nem esik szó, hogy mik is azok a keresztény értékek. Néha az az érzésem, hogy a keresztény értékek védelmezőinek fogalmuk sincs, hogy mi is az, amit védelmezni szeretnének. Valójában az a helyzet, hogy míg az egyik általa bűnösnek tekintett cselekedet ellen fellép, addig a másik bűnt rendszeresen elköveti. Kétlem, hogy a LMBTQ emberek ellen fellépő értékvédelmezők az esküvő után veszítették el a szüzességüket. Pedig a kereszténység nem nagyon tesz különbséget a promiszkuitás és a homoszexualitás között. A legtöbb védelmező valójában nem vallásos. Számára a keresztény érték valamilyen megfoghatatlan, hamisítatlan, felsőbbrendű, színtiszta európai valami. Valami, ami mások fölé emel bennünket, de pontos fogalmat nem tudnak neki adni. De jól hangzik ezt csata kiáltásba fogni, és ettől olyan jónak, kulturális örökségünket védelmezőnek tűnnek.

74542_614347_1000x700.jpg

Tovább 17 komment

A keresztény érték és a véleményszabadság - azaz, azt szeretnénk elérni, ami ellen küzdünk!

2016/05/31. - írta: sefatias

Egy új jelenségre lettem figyelmes. Megjelent a színen a Konzervatív Hallgatók Szövetsége. Attól lettek híresek, hogy a leszbikusok egyik provokatív flesmobján megjelentek és hangos kiabálással jelezték a véleményüket. Egyáltalán nem érdekel sem a leszbikusok demonstrálása, sem a konzervatív hallgatók véleménye a leszbikusokról.20160404_04.jpg

                                                              Fotó: Nagy Balázs

Tovább 15 komment

Családmodell??? Hol??

2016/05/07. - írta: sefatias

Szóval a család... A családnak már pontos meghatározása is van. Persze csakis keresztény mércével mérve. Mert ugye a keresztény Európában csakis az számít családnak, ami biblikus. És az egyetlen minta, az európai ember számára a keresztény családmodell lehet. Ám, hogy mi is az a biblikus és keresztény családmodell, illetve, hogy mi segít ennek meghatározásában, az komoly kérdéseket vet fel.

poly.jpg

Tovább 34 komment

A nők helye (szerintem)

2016/04/23. - írta: sefatias

A nemek szerepéről. A nő feladata a család, az otthon melegének előteremtése. A feladatukra a testük predestinálja őket. Szüljenek gyerekeket, neveljék, lássák el őket. És persze a férjüket is, akinek pedig a család szükségleteinek előteremtése, illetve a gyermekek nemzése a feladata. Őt erre a feladatra rendeli a teste. Ahogy ezt a  Belga zenekar is megénekelte: "megleszünk remekül, dolgozom, te meg szülsz"Az utóbbi időben egyre többször kerül elő a nemek szerepe. A csúcspont eddig a Kövér László és Kovács Ákos nyilatkozata körül kialakult országos vita és felháborodás volt. Ez a poszt valójában már akkor megszületett bennem, de valamiért nem írtam meg.12391964_10208319291680125_6374993748488091596_n.jpg

Tovább 51 komment

Nemi szerepek. Vannak ilyenek?

2016/04/13. - írta: sefatias

Hétfőn részt vettem a progresszív teológiai fórum második előadásán. A teológusnők gondolatait hallgatva előjött bennem egy gondolat, ami évek óta motoszkál a fejemben, és teljesen más nézőpontban helyezi a férfi/női viszonyt. Kb négy éve, egy másik blogon folytatott vita hozta fel bennem ezt a gondolatot, és már akkor eldöntöttem, hogy fogok írni róla. De valamiért sosem volt aktuális, illetve nem kerekedett ki a gondolat bennemletoltes_1.jpg

Tovább 122 komment

Példaként elénk állított történetek

2016/03/24. - írta: sefatias

Hát igen. A hiterősítő, buzdító történetek. Azok, amelyek pontos iránymutatást nyújtanak nekünk, amikor döntenünk kell. Azok a történetek, amelyek pont olyan emberekről szólnak, mint mi, akik pont olyan helyzetbe kerültek, mint mi, és akik termésetesen ugyanúgy megküzdöttek, a helyzet okozta problémákkal. mint mi, és akik már túl vannak a nehezen meghozott döntésen, aminek természetesen heppiend lett a vége. Ezek a történetek sok haszonnal járnak, hiszen precedensértéküknek köszönhetően leveszik a vállunkról a döntés terhét, biztosítják számunkra a legjobb végkimenetelt, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint várni Isten áldását, ami biztos, hogy jönni fog, hiszen a példaként elénk állított történetben is jött.

dontes2.jpg

Tovább
Címkék: elmélkedéseim
121 komment

A progresszív teológiai fórumról

2016/03/23. - írta: sefatias

Tegnap este részt vettem a Perintfalvi Rita katolikus teológusnő, és Szűcs Balázs református lelkész nevével fémjelzett “Szabadság – Méltóság – Remény” Progresszív Teológiai Fórumon. Ráment az egész délutánom, és persze közel tízezer forintom erre a két órás programra. Persze nem ez az első eset, hogy elutazok valahova, hogy részt vegyek egy számomra érdekesnek tűnő összejövetelen, vagy találkozzak valakivel személyesen, akit eddig csak egy nicknévként ismertem. 

12439380_1513445192295479_3252897823224012758_n.jpg

Tovább 6 komment

A juhok idegen után nem mennek?

2016/03/11. - írta: sefatias

"Aki a kapun megy be, az a juhok pásztora. Az őr kinyit neki, a juhok pedig megismerik a hangját. Nevükön szólítja juhait, és kivezeti őket. Amikor mindegyiket kivezeti, elindul előttük, s a juhok követik, mert ismerik a hangját. Idegen után nem mennek, hanem elfutnak tőle, mert az idegennek nem ismerik a hangját.Azok, akik előttem jöttek, tolvajok és rablók. Nem is hallgattak rájuk a juhok. Én vagyok a kapu. Aki rajtam keresztül megy be, üdvözül, ki-be jár és legelőt talál. A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson.”

letoltes_2.jpg

Tovább 8 komment

Isten, a daganataim, és én a deista

2016/03/09. - írta: sefatias

Sokszor elmondtam már, hogy kétszer voltam rákos. Mindkétszer átestem ennek a betegségnek minden szörnyűségén. Bár az elsőt elég jól viseltem minden szempontból, a második bizony kemény menet volt. Kétségbeesés, halálfélelem, rettegés, reménytelenség, aggódás, legyengülés, hányás, rosszullét, depresszió. Persze megtűzdelve reménnyel, bizakodással, hittel és jókedvvel. Ezek aztán felváltva ugráltak az idegrendszeremen, míg végül az orvosok megállapították, hogy elmúlt a veszély. Ennek már hat éve. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs tele a gatyám, mikor eszembe jut egy lehetséges harmadik. 

12804646_997827553631083_6533151103242304445_n.jpg

Tovább 141 komment

Visszafelé előre

2016/02/27. - írta: sefatias

Van aki érdeklődéssel, és van aki megvetéssel kíséri figyelemmel a vívódásaimat. Az, hogy ki melyik táborban van, az jórészt attól függ, hogy megérti-e azt amin keresztül mentem, illetve megérti-e azt, hogy mi a célom. Úgy gondoltam, hogy szánok egy posztot arra, hogy elmagyarázzam magam azoknak, akik nem ismernek.

20150725_155356.jpg

Tovább 41 komment

Hogyan alakulnak ki a kérdések?

2016/02/15. - írta: sefatias

Nem vagyok egy meglepődős típus. Elég közönyösen tudok tekinteni mások számára fontos dolgokra. De biztos felkapnám a fejem, és meglepődnék, ha egy társaságban hirtelen hozzám fordulna valaki és ezt kérdezné: Te Sefa! A 4PP tipusú orosz vágathajtógépen hogyan kell a kaparólánc visszafordító dobot kicserélni? Természetesen nem a válaszadás okozna gondot. Elég sok ilyen cserét hajtottam végre. A kérdésfeltevés lepne meg. Ahhoz, hogy ez a kérdés egyáltalán felmerüljön valakiben, olyan háttér információra, tudásra van szükség, ami nem mindennapi.

12622141_1063765040341124_9070889356539637417_o.jpg

Tovább 29 komment

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu