"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Haldoklik a keresztény kultúra? Hála Istennek...

2018/04/09. - írta: sefatias

A keresztény kultúra haldoklik. Orbán Viktor szerint, utolsó bástyaként még áll Magyarország, ami a történelem során mindig is  védte a kereszténységet. Szerinte a  keresztény kultúrára legnagyobb veszélyt a muszlimok, és  a liberálisok jelentik, akik szeretnék ha összeomlana a nyugati, kereszténységen alapuló civilizáció. Az elmúlt években ezt szajkózza a jobb és szélsőjobb. Arra ugyan nem adnak magyarázatot, hogy mit tekintenek keresztény kultúrának, illetve, hogy miért tartják fontosnak, de úgy tűnik, hogy a védelme fontosabb, mint a tartalma.

116.jpg

Elég nehéz még azt is megfogalmazni, hogy a kultúra mit jelent, hát még ha kiegészítjük a keresztény jelzővel. A kultúra kifejezés alatt általános értelemben egy embercsoport szokásainak és hagyományainak összességét értjük. Tehát ha keresztény kultúráról van szó, akkor valami egész nyugati civilizációt átható vallásos szokásokról, hagyományokról lehet szó. De ahogy gondolkodok ezen, hirtelen egy sem jut eszembe. Milyen Krisztushoz köthető szokás lehet az, ami Dél és Észak-Amerika, Afrika, Európa és Ázsia kereszténységét köti össze, de nem csak térben, hanem időben is? Melyik az a féltve őrzött Krisztustól származó hagyomány, ami a föld minden részén egyformán fontos, és alkotja részét a keresztény identitásnak? Hirtelen semmi nem jut eszembe.

Olyanok igen, amelyek a civilizációnkhoz tartoznak, de nem tudom őket Krisztushoz kötni. A kereszténység hagyományos ünnepei lehetnének ezek, de a legtöbb ünnephez, és a hozzájuk köthető hagyományokhoz, szokásokhoz semmi köze Jézusnak. Talán ide vehetném még a könnyen azonosítható templomokat is, amelyekről a Biblia kétszer is kijelenti, hogy Istent nem érdeklik. Ha nagyon megerőltetném magam, talán több ilyet is össze tudnék szedni, de ezek mind olyan dolgok, amelyeket az ember teljesen feleslegesen cipel magával. Afféle fehér elefántok ezek, amelyek óriási teherként nehezednek az emberekre, és ahelyett, hogy hasznot hoznának, még inkább kárt okoznak. Valójában, aki teheti, menekül ezektől. 

Jó példa erre a kereszténység legfontosabb ünnepe, a húsvét. Ez az a nap, amikor egyre többen menekülnek el otthonról. Újfajta húsvétolás alakult ki Magyarországon az elmúlt harminc évben. Az emberek kirándulni mennek, és ezeken a kirándulásokon szó sem esik a feltámadásról, és senki nem visz magával kölnit. Az utcákon nincsenek már a fiatal fiúkból álló locsolkodó csoportok, akik egy centrumos zacskóval a kezükben viszik magukkal a kapott csokit és tojást. Mi több, a sok pálinkától megrészegült ember képe is a múlté. Már az ingyen pia sem olyan vonzó, hogy az ember ápolja érte a keresztény hagyományt, kultúrát.

Haldoklik a keresztény kultúra? Igen! Ki lehet jelenteni, hogy haldoklik. A templomok egyre kevesebb ember igényét szolgálják ki. Általános gyakorlat, hogy templomokat helyeznek üzemen kívül. Már nem csak elvétve találunk használaton kívüli templomot, hanem gyakran. A keresztény hagyományok eltűnőben, a jelentésük pedig elhomályosodik. És ebben nem a muszlimok, vagy a liberálisok a ludasok. Egyszerűen csupán egyre több ember ismeri fel ezeknek a keresztény hagyományoknak a valódi értékét, és zárja ki az életéből őket. A keresztény kultúra haldoklása önmaga értéktelenségéből fakad. Abból, hogy semmit nem tud hozzá tenni a hétköznapi élethez. Sőt! Valójában inkább teher, amitől jobb megszabadulni, hogy az így felszabadult időt és energiát más, hasznosabb, vagy élvezetesebb dolgokra lehessen felhasználni.

A keresztény kultúra csak önmagának köszönheti a haldoklását. Valljuk be: nem életképes. És a fennmaradását is csupán annak köszönheti, hogy szakított mindazzal, amiből eredezteti magát: a kereszténységgel. A társadalomnak nincs szüksége a haszontalan szokásokra. Még akkor sem, ha azt teli aggatják a "keresztény" jelzőkkel. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne szüksége a kereszténységre. Azok a keresztény értékek, amelyeket Jézus képviselt, időt állók. Nem tudja őket felfalni semmilyen ideológia, izmus. Bármi történjék is a világban, az emberek mindig értékelni fogják azokat a keresztény értékeket, amely megjelenik az egymással való viszonyunkban. És ezek a keresztény értékek túl fogják élni azt a kereszténynek nevezett kultúrát, amelyet ma a keresztény értékek sárba tiprásával próbálnak megvédeni.

Ebből adódóan a keresztény kultúra elmúlása teljesen logikus. Jézus ezt mondta: "Minden ország, amely meghasonlik önmagával, elpusztul, és egyetlen város vagy ház sem maradhat fenn, amely meghasonlik önmagával." (Máté 12:25) Ha a keresztény kultúra életben maradása a keresztény értékek figyelmen kívül hagyásától függ, akkor óhatatlanul meghasonlik önmagával és elpusztul. Szerintem ez a legjobb dolog, ami történhet. A nyugati civilizáció, és a vele szoros szimbiózisban létező "keresztény" kultúra - amely a létezését is Krisztust gyalázó eljárásoknak köszönheti - elmúlása, pusztulása teret adna annak, hogy a Jézus által favorizált értékek elsőbbséget kapjanak azok életében, akik számára ez fontos. Talán ez lenne az a pillanat, amikor a búza elválasztódna a konkolytól.

 

"Mindaz, ami létrejött, mulandó. Nemcsak a népek, nyelvek, fajok és kultúrák mulandók. Néhány évszázadon belül megszűnik a nyugat-európai kultúra, nem lesznek többé németek, angolok, franciák, mint ahogy Justinianus korában sem voltak már rómaiak." (Oswald Spengler)

 

 

 

48 komment
· 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr2813819818

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Keresztény vagy? 2018.04.10. 09:01:51

Ha KERESZTÉNY vagy abban hiszel, hogy valami kozmikus zsidó zombi örök életet adhat neked, ha szimbolikusan eszel a húsából és telepatikusan megüzened neki, hogy elfogadod őt mesterednek, és aki így cserébe eltávolíthatja a gonosz...

Trackback: Szent István erkölcse 2018.04.10. 09:00:49

Példa értékű szent a saját szektájában. Ezek szerint a judeokereszténység szerint erkölcsös dolog 11 éves gyerekkel házastársi kötelezettségeket teljesíttetni?  

Trackback: A judeokeresztény Isten rövid története 2018.04.10. 09:00:32

... 12) Megerőszakol egy lányt, hogy az megszülje őt/a fiát azért, hogy meg tudjon bocsátani nekünk, amiért olyan gonoszak vagyunk..

Trackback: Jézus maghalt érted? 2018.04.10. 09:00:14

A " Jézus meghalt érted" mondóka egy nagy KAMU! Mert egyrészt ez egy mese, másrészt maximum egy hosszú hétvégét, azaz három napot pihizett. Még Hófehérke is hosszabb ideig volt "halott" .

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2018.04.09. 16:35:46

Jó cikk, és tetszik az idézeted is.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.04.09. 17:27:01

@nicku: Köszi! Spenglerre érdemes figyelni

2018.04.09. 23:19:45

Ha van olyan, hogy keresztény kultúra (amúgy nincs), az jó hír (lenne) ugyanis azt egy generáció alatt átvehetnék az afrikai vagy közel-keleti migrik és simán integrálódhatnának abban a bizonyos keresztény kultúrkörbe. Megkeresztelkednének és pikk pakk minden különbség eltűnne a hűdekeresztény európaiakkal. De hát valójában nem a kereszténytől eltérő kultúra a baj a migrikkel. Hanem az európaitól eltérő kultúra. Egy afrikai, kínai, indiai keresztényt egy világ választ el egy európai kereszténytől vagy ateistától. Európai kultúra =/= keresztény kultúra.
Az európai kultúrkör, ha csak a kereszténységen alapulna, akkor ma úgy nézne ki európa, mint egy ISIS-hez hasonló szekta által uralt terület.
Még a legnagyobb "keresztény" szekta, a római katolikus egyház se a kereszténység tanításaira alapul, hanem a Római Birodalom kultuszára. Nyelve latin, a feje császárok által viselt pontifex tisztségből ered, központja Róma stb.

A kereszténység idegen volt a magyarságtól is, ezért kellett felnégyelésekkel, vérfürdővel terjeszteni a honfoglalás után. Persze valójában nem kultúrát terjesztettek a német lovagok, hanem a német befolyási övezetet, politikai rendszert, kelet felé.

Vegyük csak például az európai filozófiát, jogot és tudományt. Egyiknek a gyökerei se keresztények. Görög, római, germán, felvilágosodás kora. A kereszténység csak egy parazita mém Európa testén.

Artie 2018.04.10. 06:57:23

@karandash: arról nem is beszélve, hogy az a keresztény kultúra, amire Viktorék a nyálukat verik, elég sokáig az erőszakról szólt, ahogy írod is: 8 keresztes háború, inkvizíció, holokauszt hallgatólagos támogatása. Van mire büszkének lenni.

Petrus Rosidus Maximus 2018.04.10. 07:07:26

Az álkeresztény képmutató korlátolt pannon-gőg barokkos ostobaság-kultusza haldokolhazna. Nem volna kár érte.

para_noir 2018.04.10. 07:14:43

A posztoló alapvetően rossz nyomon van. Mikor az európai keresztény kultúráról beszélünk (pár éve jellemzően az iszlámmal összehasonlítva) akkor nem a Kisjézusról meg a húsvétről van szó, hanem arról a világnézetről, törvénykezésről, erkölcsi rendről, ami Európát jellemzi. A kereszténység bár mocskos dolgokat művelt, mégis évszázadokkal az iszlám előtt jár, megszelídült, marginalizálódott, kivonult az államból, a törvénykezésből, és egyszerű erkölcsi útmutató lett. Ennek gyökeres ellentéte az iszlám, ami nem csak vallás, hanem politikai világnézet is, erőszakosan kíván terjeszkedni, más az erkölcsi rendje, más a rendről, büntetésről alkotott képe, teljesen inkompatibilis az európai (hívhatod kereszténynek is) életszemlélettel. Amikor ma a kereszténység védelméről beszélünk, nem a vallásról van szó, hanem az életmódunkról.

para_noir 2018.04.10. 07:15:32

@Artie: ez teljesen igaz. De számunkra az a gond, hogy az iszlám most tart itt.

Sorrybori77 2018.04.10. 07:24:00

Amikor OV a valasztás után bemerte nyögni, hogy köszöni mindazoknak, akik imádkoztak értük..hát apám, én majdnem kivágtam a tévét az ablakon!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.04.10. 07:44:55

@para_noir: egész pontosan mi a rossz nyom, amin járok?

Visceroid 2018.04.10. 08:16:40

Aki azt mondja, hogy a buzulmánokkal békésen együtt lehet élni, az vagy idióta vagy érdekelt a keresztény Európa felszámolásában.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.04.10. 08:17:25

Lehet azt mondani, hogy a keresztény kultúra nem életképes vagy hogy egyenesen nemkívánatos, de azt, hogy nincs is ilyen, mert nem egységes a földön... Hát ez elég erőltetett.

A kereszténység több, mint a templomok és ezért nem is értelmes azzal mérni, hogy hányan járnak oda. Egyébként meglepően sokan.

És még visszatérve az életképességre: 2000 évig egész jól eléldegélt, nem? Ez szép idő. Szerintem egyébként most sem haldoklik.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.04.10. 08:19:01

@Sorrybori77:
Szemét dolog megköszönni valamit?
Vagy ott tudtad meg, hogy imádkoztak érte?
Vagy felháborítónak tartod, hogy aki szokott imádkozni, az imádkozik a számára fontos dolgokért?

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.04.10. 08:20:17

@Artie: De valahogy megszelidült, nem? Téged sem az alapján ítélnek meg, hogy agresszív majmok voltak-e az őseid.

Alick 2018.04.10. 08:35:51

A nyugati világra inkább a szekularizált társadalom jellemző, mintsem a mindennnapi életet szabályozó (keresztény) vallásosság. Persze pl. az abortusz engedélyezése mindmáig komoly viták forrása.

2018.04.10. 08:36:14

@Artie: a keresztesháborúk az iszlám terjeszkedés elleni válaszul indultak és sokkal korlátozottabbak és sikertelenebbek voltak, mint az iszlamizáció. Az iszlám egy sokkal erősebb, sikeresebb, virulensebb mém, mint a kereszténység. A kereszténység vesztett az iszlámmal szemben a Közel-Keleten. Pont azért, mert a kereszténység csak egy vallás, nem komplett kultúra.
Az iszlám vallás, jogrend, politikai ideológia.
A kereszténység meg csak egy zsidó szekta, egy vallás, ami rátelepedett a Római Birodalom romjaira, de semmit se tudott hozzátenni, par száz év pápai izmozás után végleg a nemzetállamoké lett a szerep Európában.
A portugál, spanyol, brit és francia gyarmatosítás sokkal mélyre hatóbb váltotásokat okozott a világban (több halalt, kifosztást, rabszolgaságot, kizsákmányolást is) mint a keresztes hadjáratok. Dél-Amerika spanyol ajkú, Fekete Afrika francia és angol ajkú lett. India is angol hatást mutat. Függetlenül attól, hogy keresztények-e.

para_noir 2018.04.10. 08:38:32

@sefatias: azt írtam le abban a kommentben, amit azzal kezdtem, hogy rossz nyomon jársz.

2018.04.10. 08:49:58

@para_noir: "nem a Kisjézusról meg a húsvétről van szó, hanem arról a világnézetről, törvénykezésről, erkölcsi rendről, ami Európát jellemzi."

A törvénykezésben sose volt erős a keresztény vonal Európában. A római, majd a germánnal kevert római jog volt az alapja a jognak. A keresztény vallási iratok sose voltak jogi erejűek. A felvilágosodás óta meg egyértelműen marginális a kereszténység minden életviszonyban.

"teljesen inkompatibilis az európai (hívhatod kereszténynek is) életszemlélettel" - az iszlám a felvilágosodás során lefektetett jogi és tarsadalomszervezési elvekkel ellentétes.
A kereszténység közömbös az iszlámmal szemben. Keresztény lehetsz iszlám uralom alatt is, befizeted a dzsizját, a hitetlenek adóját és élhetsz iszlám társadalomban, sőt, a kereszténység egyáltalán nem ösztönöz téged arra, hogy megdöntsd a fennálló társadalmi rendet (ellentétben az iszlámmal). Ugyanis a kereszténység a túlvilágra fókuszál. Lehetsz keresztény iszlám kalifatusban, kommunista vagy fasiszta diktatúrában is, nem kell lázadnod a fennálló rend ellen, simán üdvözülhetsz elnyomottként is.
Az iszlám, mint totalitárius ideológia a modern, felvilágosodás idején kidolgozott jog és tarsadalomszervezési elveknek mond ellent.
Az európai kultúrkört te is kereszténynek csúfolod. Pedig legalább annyira görög, római, germán, felvilágosodás korabeli. Ritkán hallom, hogy Európa kultúráját felvilágosodás kultúrájának nevezik, pedig a mai törvényeink, sajtónk, erkölcsünk, tudományos gondolkodásunk alapjai ezerszer inkább a felvilágosodásban gyökereznek, mint a kereszténységnek nevezett zsidó szektában. Mindenki orrba-szájba keresztényezi az európai kultúrát, gondolkodás és kritika nélkül.

para_noir 2018.04.10. 08:54:46

@karandash: ez csak egy kifejezés, helyettesítheted egy nagy X-szel is, nem ez a lényeg, annyit szerettem volna kifejezni, hogy a posztolóval ellentétben szerintem a kereszténység ebben az értelemben nem vallást jelöl, hanem az európai értékrendet. És lehet, hogy keresztény lehetek iszlám uralom alatt is, viszont iszlám uralom alatt pölö a csajom nem mehet bikiniben a Balatonpartra, ezt próbáltam mondani.

2018.04.10. 08:56:52

@Visceroid: a keresztény Európát már felszámolták a felvilágosodás idején. Azóta kereszténynek lenni kb. olyan kínos, mint a tenyérjóslásban, asztrológiában vagy Istenben hinni. Ja, de hisz pont ezt teszik a keresztények.
A muzulmánokkal természetesen nem lehet békésen együttélni, de pont azért nem, mert a muzulmánok nem mentek át a felvilágosodáson, amin Európa átment.

A muzulmánoknak pont ugyanaz a képzeletbeli barátja, mint a keresztényeknek.
Ami élhetővé teszi napjainkban a nyugati országokat, az a felvilágosodás hatása. Emberi és politikai jogok, tudományos módszer, oktatás, jog előtti egyenlőség, demokrácia stb.
A kereszténység ezekről semmit se mondott.

2018.04.10. 09:01:21

@para_noir: a csajod keresztény vagy zsidó uralom alatt se lehetne bikiniben.
Az európai kultúra pont azért európai, mert a felvilágosodás során kigyomlálták belőle a kereszténységet.
Attól, hogy egy európai nem keresztény, hanem mondjuk ateista, még európai marad, ha hisz az európai felvilágosodás értékeiben. Az európaiság nem egyenlő a kereszténységgel.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.04.10. 09:02:23

Ha KERESZTÉNY vagy abban hiszel, hogy valami kozmikus zsidó zombi örök életet adhat neked, ha szimbolikusan eszel a húsából és telepatikusan megüzened neki, hogy elfogadod őt mesterednek, és aki így cserébe eltávolíthatja a gonoszt a lelkedből, ami azért került oda, mert egy oldalbordádból lett nőt meggyőzött egy beszélő kígyó, hogy egyen a zsidó zombi apjának a varázsfájáról.

Ez teljesen hihető, világos és kicsit sem nonszensz!

para_noir 2018.04.10. 09:03:00

@karandash: elbeszélünk egymás mellett, ráadásul full ateista vagyok, szóval nem a kereszténység mellett akarok érvelni.

Jakab.gipsz 2018.04.10. 09:04:12

Nem vagyok kitiltva, jaj de jó, mert aki kitilt az bizony hüle marad, azt pedig nehezen viselem.

Térjünk a tárgyra. stefatis vádjaira és végezzünk el egy gondolat kísérletet !

Álláspontom szerint Orbán Viktornak tökéletesen igaza van amikor Magyarországot a keresztény demokrata kultúrakör, utolsó védő bástyájának tekint a hitehagyott elgyávult ateista liberális modern nyugati demokráciákkal szemben.

Vajon kinek van igaza?

Mielőtt felsorakoztatnám, sefatias meglátása alapján elmondottakra, megfogalmazottakra ellenérveimet.

Definiálnom szükséges a "dilis ateista" szó fogalmát, ( a "dilis ateista ember" = figyelmetlen, szórakozott, felületes, csak önmagára mint tárgyra figyel, a külvilágot még nem érti, mert lélektelen), tehát nem elmebeteg, Csak dilis.

Tehát, ha sefatisnak igaza van, és Orbán kekeckedése felesleges, a következő helyzet áll elő: a relativizálható materializmus bűvöletében a föld nevű börtön bolygón, hét milliárd dilis lakójának értelem szerűen dilis politikusai lesznek, dilis pápával egyetemben.

Ebben az esetben, Orbán harca nem lehet felesleges, mert mit veszíthetünk. A föld nem lesz börtön bolygó, nem lesznek dilisek a lakói, és nem lesznek dilis politikusaink és dilis pápánk sem lesz.

Szerintem, ugyanis Itt egy három esélyes állapottal állunk szemben, stefatis szerint viszont csak kettővel. Hol ott stefatis is egy három esélyes állapotot hirdetett meg. És ezt vegyétek észre, amiből egy rejtve maradt. Egy előítéletből indult ki "Orbán és a magyarok dilisek".

Tessenek alaposan át gondolni nem lesz tőle semmi bajotok.

2018.04.10. 09:04:55

@Alick: az abortusz megítélése szerintem ki lett sajátítva a keresztény-nemkeresztény vitában, pedig én magam ateistaként is ellenzem az abortuszt.
Egyszerűen miután két ivarsejt egyesült, egy új, egyedi, megismételhetetlen emberi genetikai állomány keletkezik és ezt elpusztítani szerintem tilos.

2018.04.10. 09:06:30

@Jakab.gipsz: te ma már ne igyál többet

2018.04.10. 09:12:07

@p.a: senkinek az ősei nem voltak majmok. Közös őstől származunk a mai majmokkal.
Ahogy a ma élő gombákkal is közös őstől származunk. Mégse érzi úgy a magadfajta, hogy az egy jó sértés lenne, hogy "a te ősöd is egy korhadéklakó gomba volt!"..
A kereszténységgel nem csak az a baj, hogy milyen volt a múltban, hanem hogy semmi értelme ma se. Ahogy a többi vallásnak se.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.04.10. 09:15:49

@karandash: Igen, írhattam volna "gombákkal közös ős"-t is "meg majmokkal közös ős"-t is, nem gondoltam, hogy az jobb, de olvasd akkor úgy.

Nincs értelme? Ezt elég sokan máshogy gondolják és ettől már önmagában van értelme.

De örülök, hogy egyetértünk, hogy nem az alapján kell megítélni, hogy milyen volt a múltban.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.04.10. 09:17:16

@TanNé: Ezt ki magyarázta neked? Érthető, hogy nem győzött meg vele.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.04.10. 09:18:12

@Alick: De nem csak vallási, hanem etikai alapon.

2018.04.10. 09:59:50

Semmi sem tart örökké. Bizony, még a szépújvilág-ura libsizmus sem, a maga teméntelen dollármilliárdjaival. Nem fogtok ti sem jobb életet, meg embert csinálni, senki másnál, az fix, bárhogy is sulykoljátok. Buta, zsezsegő húst, meg érzékszerveket, amelyek birizgálásra várnak, azt igen. Meg droidokat, zombikat. Ebből az "emberanyagból", ami az előemberből alakult ki, mást biztosan nem. Egyébként meg meg van írva, hogy egy ideig győzni fog az, aminek a szolgái vagytok, de aztán ...

Alick 2018.04.10. 12:12:49

@karandash: A dolog pikantériája, hogy az ószövetségi-rabbinista hagyomány az emberi élet keletkezését csak a születéstől ismerte el, ez egyébként egybevág a hellenisztikus "születéskor való belelkesülés" fogalmával is. A magzatot természetesen védendőnek tekintették, de a magzat sérülését, pusztulását egyáltalán nem tekintették az emberi élet megszűnésével egyenértékűnek.
Ráadásul a VI. parancsolat tradicionális jelentése a "ne gyilkolj" volt, vagyis az emberölésnek a speciálisan önérdekű esetére értelmezték, ugyanakkor a törvények számos esetben adtak felhatalmazást a szabályozott körülmények között való emberölésre.
Így a "keresztény" hozzáállás eléggé skizoid, ha hivatkozásként előkerül az Ószövetség abszolút, isteni eredetű érvényessége, amit ugyanakkor lépten-nyomon meghekkeltek. Ráadásul Jézus szavai a "törvény beteljesítéséről" szóltak, ugyanakkor - a betű szerinti önigazolást kereső tradicionalista farizeus mentalitáshoz képest "liberális" módon - a valóságban a rugalmas értelmezést helyezte előtérbe "nem az ember van a szombatért, hanem a szombat az emberért", stb.
A "szekuláris kereszténység" pedig nem átallott helyenként a tudomány eredményeit is belevenni a teológiai okfejtésekbe... :)

2018.04.10. 12:44:51

@p.a: a múltbeli bűnök azért szem előtt tartandók. Főleg, hogy a mai keresztények ugyanabban hisznek, amiben az 500 évvel ezelőttiek. Tehát a tévhit ugyanaz. Az, hogy ma nem nyomulnak püspökök és egyházi rendek földesurakként, az nem a katolikus egyház fejlődésének köszönhető, hanem hogy volt egy felvilágosodás, aminek során a vallás ki lett pofozva a politikából.
És most sajnos vissza is akar avászkodni.
Ezért fontos a valláskárosultság múltjának tanulmányozása, mert ma politikai hatalomra tör az egyház és iskolákat száll meg. Ket generáció múlva akár egy új politikai hatalmi tényező is lehet a katkó egyház Magyarországon. Amolyan modern feudalizmus alakulhat ki. Legitimáló erő lehet a vallási vezető áldása a politikuson és az iskolai agymosás is fokozódhat.
Magyarország rohamosan megy ebbe az irányba.

2018.04.10. 14:10:35

@sefatias:

Ez a díszes népség itt, amelyik nem szűnik valláskárosultakról, képzeletbeli barátokról, pedofilpapokról, képmutatókról, tudománytalanokról beszélni,

s a keresztények, legyenek azok bárhol és bármilyen emberek, rendesek, ártatlanok, s jók is akár, fogyását, eltaposását, szent helyeik, s egyéb tisztelt dolgaik lerombolását gyönyörrel szemlélni,

ez a megannyi szórakoztató-valláskritikus, igé-s, ateistablogos, stb. drágaszág.

De hát örüljetek, ez a ti szegénységi bizonyítványotok, és a ti saratok, mert ezek vagytok, nem többek, és nem jobbak. Azoknál meg, akiket ennyire utáltok, különösen nem.

2018.04.10. 14:20:46

Magyarországot meg hagyjátok ki ebből, ez a mostani vezetés kb. annyira keresztény, mint a lubavicsi rebbe.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.04.10. 17:19:36

@TanNé: Elég jól látszik ebből a pár sorból, hogy fogalmad sincs mi a kereszténység

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.04.10. 17:21:54

@para_noir: "Mikor az európai keresztény kultúráról beszélünk,akkor nem a Kisjézusról meg a húsvétről van szó, hanem arról a világnézetről, törvénykezésről, erkölcsi rendről, ami Európát jellemzi. "

Mesélnél nekem a keresztény alapokon nyugvó törvénykezésről? És írnál pár szót Jézus világnézetéről?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.04.10. 17:23:15

@Jakab.gipsz: Megint a szokásos. Egy szót sem értek abból, amit írtál

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.04.10. 17:23:48

@karandash: Szinte teljesen egyetértek a kommentjeiddel

2018.04.10. 20:01:47

Te is tudod h semmi koze nincs a keresztenysegnek ehhez.
A lenyeg h tobb valasztoja legyen.
Ami nem baj.Jol teszi en is ezt tennem.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.04.11. 06:28:10

@Ihletett: Azért írtam a posztot, mert tudom. De a posztot nem magamnak írtam, hanem azoknak, akik elolvassák :)

agarik 2018.04.11. 11:56:46

Magadnak írtad paraszt, különben kiraktad volna az előző hsz-emet!

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.04.11. 17:58:43

@agarik: Kedves Agarik! Ezen a blogon minden kommentelő maga rakja ki a hozzászólását. Előmoderálás egyáltalán nincs, és utólag is nagyon ritkán. Utoljára azt hiszem négy éve volt egy srác akit kitiltottam, de annak se töröltem a kommentjeit. Úgyhogy szabadon kommentelhetsz.

2019.03.12. 14:52:10

Dé:Nash az új művész a láthatáton!
Inrejú vele halgassátok a muzsikát is.
youtu.be/CtoTlSI_AoI
süti beállítások módosítása