"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Miért kereszténytelenedünk?

2018/01/04. - írta: sefatias

Márfi Gyula, veszprémi érsek kifejezte aggodalmát  Európa látványos elkereszténytelenedése (dekrisztianizálódása) miatt. Olyan jó látni, hogy sokan aggódnak a kereszténység hanyatlása miatt. Az érsek úr aggódása is megható, hiszen jó abban a tudatban élni, hogy vannak még, akik számára fontos a kereszténység, és a keresztény értékek. Ám a kereszténység miatt aggódó vallási és politikai vezetők szavaiból nem azt olvasom ki, hogy valóban a kereszténység miatt aggódnak. Nekem úgy tűnik, hogy a kereszténység hanyatlása nem új keletű dolog. Nem az elmúlt két-három év iszlám bevándorlói tették az európai embert közönyössé a kereszténységgel szemben. A kereszténység hanyatlása valójában egy nem létező fogalom. Európában sosem létezett az a kereszténység, amit most visszasírnak, és ami miatt aggódnak. (Erről ITT    és ITT)

80e16f50.jpg

Teljesen egyetértek azzal, hogy a kereszténység berkein belül problémák vannak. Ám az ahogy ezt a kereszténység vallási és politikai vezetői meg akarják oldani, ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor valaki árvíz esetén, drótkerítéssel akarja megfogni a vizet. Sokkal kényelmesebb, könnyebb, mint a gát építése, azt az érzést kelti az építőben, hogy megtett minden tőle telhetőt, de viszont nem oldott meg semmit, és a probléma nagyobb lesz, mint volt. Ám innentől másra lehet azt hárítani.

A kereszténység problémái már hosszú évszázadokkal ezelőtt megvoltak. És az okai elsősorban a keresztény vezetőknél találhatóak. Ők voltak azok akik a kereszténységből egy olyan intézményt kreáltak, amire az ember csak megbotránkozva tud nézni, hiszen élesen látszik Európa történelmén a keresztény egyházak okozta súlyos véres seb, amely emberek tömegeinek életébe és nyomorába került. Az évszázados elnyomás, kirekesztés, háborúskodás, amit az egyházak Krisztus nevében árasztottak Európára, emberek millióit taszították el a kereszténységtől. Az emberek nem azért lettek ateisták, nem azért hagyták el az egyházat, hogy szabadon szexszelhessenek és lophassanak, hanem azért, mert olyan mértékben csalódtak az egyházak és egyházi vezetők keresztényietlen megnyilvánulásaiban, hogy képtelenek voltak azonosulni velük. (Erről ITT)

Miközben a mai keresztény vezetők, politikusok, a kereszténység hanyatlását külső erőknek tulajdonítja, addig Pál arra figyelmezteti a keresztényeket, hogy Isten nevét azok miatt káromolják, akik képmutató módon kereszténynek tartják magukat, de életükben megtapossák annak értékeit, gyalázva ezzel Istent. (Róma 2:17-24) És amíg a kereszténység vezetői számára fontosabb lesz az, hogy politikai, gazdasági ügyek mellett szálljanak síkra, és a saját problémáikra ott keressék a megoldást, addig a kereszténység hanyatlása nem fog megállni (bár kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a kereszténység hanyatlik)

A kereszténység nem a más vallások, más nézetek elleni sikeres harc miatt lesz népszerű. Sőt inkább ezek miatt veszíti el a népszerűségét. A kereszténység problémáira egyetlen megoldás a valódi krisztusi értékek gyakorlatban történő felmutatása, illetve a keresztény egyházak ezek mellett történő állásfoglalása. (Erről ITT)

Amíg ez nem történik meg, addig minden Márfi érsekéhez hasonló siránkozás, csak képmutató hatáskeltés.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr9213548427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.01.04. 18:49:59

Miért foglalkozol ennyit a keresztényekkel?Egy csomó más vallás is van olyan szívesen olvasnám más vallások "kivesézését" a te irományaidból. :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.01.04. 20:01:04

@Ihletett: Talán azért foglalkozok velünk, mert azt ismerem :)

Lido John 2018.01.04. 21:06:27

Azt a kereszténységet sírják vissza ahol a pópák a királyok és uralkodók mellett irányították az országot. Ahol a jóllakott püspökök az éhező jobbágynak osztanak áldást: " menj el, lakjál jól és melegedj meg" - csak engem hagyj békén! Meg talán azt ahol a szent magyar király beterelte a jobbágyokat a tíz falu egy templomába - otthon ne maradj mert karóba húzunk!! Így lettünk "keresztény" ország! Egyszer volt alkalmam az egri érsek egyik munkatársát hallgatni - a városunkban akarták az egyik iskolából a a leendő katolikusba - úgy cuzamme - átterelni a népeket! Szóval finoman értésünkre adta, hogy a magyar katolikus egyház ezer éves múltja és tapasztalat messze fölül emelkedik néhány oktalan szülő kérdésein és aggályain.
Szóval szerintem azt a kereszténységet sírják vissza ahol az egyház minden Isteni kijelentés és bölcsesség birtokosa (ezt így is gondolják magukról)amelyet méltóztatik megosztani a tanulatlan pórnéppel!

Recensor 2018.01.05. 10:45:26

A tisztelt érsek úr azért is aggódhatna picit, hogy az egyházak egyre többször foglalnak állást politikai ügyekben és furcsa mód igen sokszor szerviisen a nemzeti pipulista rendszer oldalán.

masada 2018.01.05. 17:40:49

A kis kommunistája ;)

Jakab.gipsz 2018.01.06. 10:59:58

T. sefatias !

Amennyiben szubjektív vagy ahogyan ezt önmagadról állítod, milyen jog-alapon állítsz objektív dolgokat a kereszténységről?

Mitől vagy objektív?

Valakiktől hallottál valamit a kereszténységről, egy jó kis szaftos pletykát, az ateista konkurens tudomány-filozófusok tollából?

Ez most egy szubjektív elme tagtoborzó előadása ?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.01.06. 11:30:15

@Jakab.gipsz: attól, hogyvalaki bizonyos klérdésekben erősen szubjektív, még más kérdésekben lehet objektív. Például attól, hogy a szubjektív véleményem az, hogy van isten, még kijelenthetem objektíven, hogy tüdővel lélegző fajhoz tartozom. a kettő nem mond ellent egymásnak. de ha úgyérzed, hogy a poszt valamelyik része erősen szubjektív dolgokat állít be objektívként, akkor arról nagyon szívesen beszélgetek. Örömmel ütköztetem az álláspontomat

pepin_nymburk 2018.01.06. 17:33:26

Amit a magyar r.kat. egyházi vezetők előadtak tavaly színvonalban, megerősítik a fentieket. Attól tartok lesz még lejjebb...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.01.06. 17:39:45

@pepin_nymburk: A történelem azt bizonyítja, hogy az a folyamat, ami most játszódik le itt, sosem áll meg addig, míg tragédiába nem torkollik

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2018.01.09. 22:16:35

Az az érzésem néha, hogy Európában nem az iszlám hívőből lesz sok, hanem keresztényből igen-igen kevés.
Mert ahogy egy keresztyény orgonista orvos mondta valaha (A. Schw.) Nem attól lesz keresztény az ember hogy megkeresztelték és vasárnap eljár a misére.

Hanem mitől?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.01.09. 22:19:02

@kjapp: szerinted volt olyan, amikor több keresztény volt?

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2018.01.10. 10:57:56

@sefatias: ha logikai úton közelítünk, biztos mostanában van a legtöbb keresztény, mivel az emberiség létszáma most a legnagyobb.

Ugyanakkor ha nem a hisztit nézzük, hanem hogy ki hogyan éli meg azt, amiben hisz (ha ugyan tényleg) akkor lehet hogy sokkal kevesebb keresztény van, bár ez a többi vallás követőire is valószínűleg áll, mert ők is ugyanolyan emberek, mint te meg én, csak máshová születtek éppen.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2018.01.17. 18:24:09

@sefatias:
Nekem úgy tűnik, az „igazi” kereszténységet hiányolók valójában a saját aktuálpolitikai elképzeléseiket szeretnék ráerőltetni embertársaikra ezzel a hivatkozással. Pl.: ha a keresztények simán befogadnának minden muszlimot, odaadnák az összes pénzüket a nem keresztényeknek, és életük végéig rabszolgaként hagynák magukat irányítani általuk, akkor valószínűleg megkapnák az „igazi keresztény” minősítést. Kérdés, ki szeretne ilyen áron „igazi” minősítést szerezni.

A migránsválság akár jó is lehet, Európa immunizálására: napi szinten nem foglalkozol a gyökereiddel, mert alapnak veszed a környezeted viszonylagos szépségét, de ha szembeszökően más növénnyel találkozol, elgondolkodsz, mi lehet a különbözőség oka. Most ilyen elgondolkodási folyamat zajlik.

A francia konzertívok pl. felpanaszolják, miért nem lehet Párizs egyes kerületeiben szabadon úgy öltözködni, ahogy pár évtizede. Miért lett számos környék olyan, hogy egy franciának nincs kedve ott tartózkodni, nem érzi ott jól magát? Felvethető, hogy a szabadság, egyenlőség, testvériség jegyében tett megfontolatlan gesztusok hosszú távon csökkentették a szabadságot, egyenlőséget és testvériséget, akár el is pusztíthatják ezeket az értékeket.

Egy német újságban olvasom, hogy miközben a migránsügyben engedékeny Merkel koalíciót alakít az ultraengedékeny szocikkal, nehogy egy új választást tartva előretörjön az Alternatívát Németországnak, az öntevékeny polgárok föld alatti hadsereget szerveznek, fegyverkeznek a hon védelmére. Vajon hosszú távon mit hoz ez migránsügyben: további engedékenységet, vagy hamarosan gyökeres fordulatot?

Van mit végiggondolni.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2018.01.17. 18:38:51

@Vértes László: Van. de inkább maradjunk a poszt témájánál

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2018.01.18. 09:35:20

@sefatias:
Sz'tem még a poszt témájánál vagyunk: az „igazi” kereszténység hiányolása keretében egyes véleményformálók megpróbálják hülyére venni és rabszolgáikká tenni a keresztényeket. Egy részük hagyja magát leuralni, ettől van válságban a kereszténység. A válság attól múlik el, hogy a keresztények visszanyerik az önállóságukat, és nem a külső kritikusok szemében akarnak „igazinak” látszani, hanem a saját belső mércéjük szerint. A komcsikat/liberókat mikor érdekelte, hogy pl. a keresztények szerint „igaziak”-e?

Gyengébbek kedvéért: Mohamed és követői semmilyen keresztény mérce szerint NEM fogadandók be, saját rossz döntéseik okán nem kompatibilisek, erről kizárólag ők tehetnek, és persze ellene is. Ép eszű bárányok nem fogadnak be tigriseket. Mohamed követői magukat rekesztették ki abból az etikai közösségből, amely Jézus tanítása nyomán jött létre, és a nyugati civilizáció alapja. Egyedül rajtuk múlik, hajlandók-e ezzel az etikai közösséggel kompatibilissé, és így befogadásra alkalmassá válni.

Amikor a keresztények visszanyerik a szellemi autonómiájukat, véget ér a posztban taglalt válság.

Egy_nick 2018.01.23. 07:23:18

Lényegében a "szemek látása" szerint igaz az a tétel, miszerint: "kereszténységből egy olyan intézményt kreáltak, amire az ember csak megbotránkozva tud nézni". De lehet máshogy is indokolni! Mi csak a "természet rendje" szerinti dolgokat látjuk, a "természetfeletti rend" viszont rejtőzködő. "Bizony Te rejtőzködő Isten vagy, Izrael Istene, Szabadító" (Ézsaiás 45:15) Az Egyháznak két része van, amiképpen egy komplex számnak is. A kompex számnak van reális és immaginárius része, az Egyháznak szintén van a természet rendjébe ágyazódó és a természetfeletti rendbe ágyazódó része, Az a sok gonoszság, amit az Egyház vezetői követtek el, lényegében az emberi természet felerősített visszatükrőződései. Mivel az Egyház egy Rendszer, ezért a hibákat is felerősíti, amiképpen egy rádió is felerősíti azokat az elektromos kisüléseket (hibákat), melyek a közelben mennek végbe. Az Egyház mint részben "természeti rendszer" szintén felerősíti az emberi gonoszságot. De a rádiót vagy a mobiltelefont sem azért készítették, hogy a felhasználók a környezet elektromos kisüléseit hallgassák, hanem azért, hogy a Szervezetet előírásszerűen használó emberek kommunikálhassanak a Természetfelettivel.
süti beállítások módosítása