"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

A nyelveken szólásról szerintem

2017/12/28. - írta: sefatias

 

Folytatom a nyelveken szólásról történő elmélkedésem eredményeinek leírását. Az egyértelmű, hogy a Biblia konkrétan ír arról, hogy az első keresztények betöltekezése a Szentlélekkel azzal járt, hogy nyelveken szóltak. Ez azt jelentette, hogy olyan nyelveken beszéltek, amit korábban nem tanultak, ám azok akik azt a nyelvet beszélték, megértették. Az apostolok számára ez bizonyítékként is szolgált arra, hogy kik azok, akiket testvéreiknek tekinthetnek (Apcsel 10: 45,46) Amiben biztosak lehetünk az az, hogy a nyelveken szóló keresztények nem kérték ezt az adományt, hanem kapták. Legtöbb esetben a nyelveken szóló, még nem is hallott korábban erről a lehetőségről.

pentecost_acts_2.jpg

Aztán a nyelveken szólás adománya évszázadokra eltűnt. Viszont érdemes megvizsgálni azokat a körülményeket, amelyek között újra megjelent. Több mit egyévszázada történt az, hogy a keresztények egy csoportja elkezdett nyelveken szólni. Egy bizonyos Charles F. Parham nevű keresztény vezető bibliaiskolájában történt, 1900. decemberében, hogy a bibliakutatásuk során megfogalmazták maguknak azt a tényt a Cselekedetek könyvének olvasása során, hogy a kereszténnyé válás és a Szentlélekkel való betöltekezés egyik fontos kisérőjelensége a nyelveken szólás. Miután ezt  megértették, egy Agnes nevű keresztény elkezdett nyelveken szólni, méghozzá kínaiul. Alig telt el néhány hónap, a gyülekezetből már nagyon sokan beszéltek valamilyen élő nyelven. Nem kívánok belemenni abba, hogy mennyire igaz ez a történet. Bár én kétségbe vonom, hogy azok a keresztények egy addig számukra ismeretlen, mások számára viszont érthető nyelven beszéltek, ezt nem tudom cáfolni. Módom sincs rá. Ezért ezzel nem is kívánok foglalkozni. feltételezzük azt, hogy igaz a sztori.

Viszont hasonlítsuk össze azzal, amit a Bibliában olvasunk. Az első században nem tudtak a nyelveken szólásról. A Szentléleknek köszönhetően úgy kezdtek el nyelveken szólni, hogy korábban erről semmit nem tudtak. Ezzel szemben abban a topekai bibliaiskolában a nyelveken szólást megelőzte annak felismerése, hogy az első században ez egy fontos ismertetőjele volt a keresztényeknek. Tehát nem lehet figyelmenkívűl hagyni azt, hogy a keresztényekre jellemző képmutatás és az isten dicsőítése érdekében mondott hazugság, szerepet játszott abban, hogy nyelveken szóltak. Ugyanis míg az első században Istennek nem volt szüksége arra, hogy felismertesse a keresztényekkel a nyelveken szólás lehetőségét, mintegy 1850 év múlva már,  Isten addig nem tudta megadni ezt az adományt, míg a hívők meg nem fogalmazták maguknak azt, hogy ez kell. Tehát ha valódi párhuzamot szeretnénk találni a két korszak között, akkor az akkor lenne lehetséges, ha abban a bibliaiskolában is a nyelveken szólás szükségességének felismerése előtt szóltak volna nyelveken, nem pedig utána.

Így viszont már nem lehet kizárni azt a tényezőt, ami sajnos a keresztény közösségek egyik sajnálatos velejárója, hogy a hívek csupán azért tesznek meg valamit, mert mások elvárják tőlük, és a megfelelési kényszer miatt kezdenek olyan szokásokat gyakorolni, amit amúgy maguktól nem tennének meg. Ez a mintegy százéves történet azt igazolja, hogy a nyelveken szólás csupán fokozatosan terjedt el az erre fogékony közösségekben. Átvették egymástól ezt a gyakorlatot, és nem a Szentlélek volt az, ami a saját kénye kedve szerint árasztotta ki rájuk.

Ez a tömeghatás, a megfelelési kényszer, mind a mai napig kisérő jelensége a nyelveken szólásnak. Azok a karizmatikus közösségekből kivált emberek, akik korábban beszéltek nyelveken, őszintén bevallották, hogy maguk is ennek estek áldozatul. Hogy miért képesek ma emberek a nyelveken szólásra, azzal majd egy következő posztban fogok foglalkozni. Előtte még felhívnám a figyelmet arra, hogy a karizmatikusok nyelveken szólása, a saját bevállásuk szerint is élő, érthető nyelvek használatával kezdődött. viszont ma már nem találunk példát arra, hogy bárki is képes lenne számára ismeretlen, de élő nyelven megszólalni úgy, hogy beszélgetni tudna az azt a nyelvet beszélő emberrel. Tehát a nyelveken szólás gyakorlata, annak modernkorban kialakult formájára sem hasonlít. Ma már csak az angyalok nyelvén tudnak beszélni, ami érdekes módon ezerféleképpen hangzik, ami szintén kérdéseket vet fel, hiszen az angyalok valószínűleg nem emberi hangképző szervek által kiadott hangokkal kommunikálnak, egymástól különböző akcentussal, dialektussal

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr2413530451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása