"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Az igazság birtokában (?)

2017/01/02. - írta: sefatias

Az egyik kedvenc idézetem Jézustól az, hogy "Az igazság szabaddá tesz". Arról az igazságról beszélt, amit ma sok egymásnak ellentmondó hitnézetben hívő keresztény is magáénak érez. Ez az az igazság, amit sok keresztény az élete legfontosabb részének tart. A baj már csak az, hogy az, amit a keresztények igazságnak tartanak, az sokszor tévedés, hazugság, és minden esetben képlékeny. Márpedig az igazság nem lehet sem tévedés, sem hazugság, és főleg nem lehet képlékeny.

igazsag-true-media-692x360.jpg

Az esetek nagy többségében (illetve talán mondhatnám azt is, hogy 100 százalékában), azok az emberek, akik büszkén állítják, hogy az igazság birtokosai, csupán annak köszönhetik a magabiztosságukat, hogy a tudásuk korlátozott. Tehát amit tudnak, az szűk keretek között mozog, nem ismernek azon kívül mást, és így a saját korlátozott tudásuk keretei között, azt hiszik, hogy az a maximum. Talán a legjobban az a párbeszéd domborítja ki ezt, ami néhány hete lefolyt itt a blogon, melyben az önmagát kereszténynek valló vitapartnerem egyszerre állította azt, hogy ismeri az igazságot, és, hogy nem ismeri a bibliát. Tehát elismerte, hogy a tudása szűk keretek közé van szorítva, de azt viszont határozottan állítja, hogy az igazságot ismeri. 

Ez egy jellemző tünet a kereszténység berkein belül. Teljesen természetes. De ha azt mondanám nekik, hogy megbuktam fizikából, és nem is olvasok fizikával foglalkozó könyveket, de ennek ellenére minden fizikai igazsággal tisztában vagyok, akkor megvetően kinevetnének, hiszen ebben az esetben teljesen nyilvánvaló lenne, hogy hülyeségeket beszélek.

Szóval mi is az az igazság, amit az emberek magukénak hisznek? Az a korlátozott tudás, amivel rendelkeznek. Mint a geocentrikus világkép. Az ókori görögöktől kezdve az emberiség a középkorig azt tartotta igazságnak, hogy a világegyetem a föld körül forog. Erre a tudásra építették a tudományt, ebből vezettek le teológiai és filozófiai gondolatokat, dogmákat. Aztán rájöttek, hogy a föld kering a nap körül, és a naprendszer is kering valami körül és az a valami is kering, és így tovább. És lehetne sorolni a rengeteg témát, amiben az épp aktuális és megdönthetetlennek hitt igazság, a tudomány előrehaladásának köszönhetően folyamatosan változott.

Azt kijelenteni, hogy az igazság a birtokunkban van, azt jelenti, hogy teljesen tisztában vagyunk minden ismerettel, birtokában vagyunk minden tudásnak, és már semmi és senki nincs, aki újat tudna mondani. Bár ez utóbbit biztosan kevesen mernék állítani magukról. Mivel az igazság koronként változik, illetve a vallások által hitt igazság is sokszínű, gyakran egymásnak ellentmondó, azért ez nem lehet az az igazság, amiről Jézus beszélt, illetve nem lehet a nagybetűs igazság. Az abszolút igazság nem változik, nem képlékeny. Az csak van. Az egy semmilyen oldalról nem támadható stabil pont. Ezzel szemben a vallások igazságai elég könnyen támadhatóak.

Mivel az igazság birtoklása, és a mindentudás a birtokló számára nem ugyanaz a dolog, ezért az igazságot egy megfoghatatlan és megfogalmazhatatlan dolognak tekintik, ami nem tudástól függ, hanem az Isten előtti állapottól. És mivel az illető meg van győződve a saját helyeselt állapotáról, ezért mint Istennel szoros kapcsolatot ápoló személy az igazság birtokosának tekinti magát, még akkor is, ha valójában fogalma sincs arról, hogy mi is az az igazság. És ebben az esetben a szó, hogy igazság, el is veszíti a  jelentését, és így a jelentőségét is. A keresztény számára már nem az igazság fontos és az amit jelent, hanem az az állapot, amiről úgy gondolja, hogy az igazság birtoklásához vezet. Így történhet meg, hogy valaki egy jelentéktelennek nevezhető tudással is büszkén, magabiztosan állítsa, hogy ő az igazság birtokosa.

Vajon lehet segíteni az ebben az állapotban élő embernek? Érdemes beszélgetni vele a tévedéseiről? Erről majd a következő posztban

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr612069065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sytka 2017.01.04. 15:07:59

Szia Sefa!

Csak adalékképpen szólnék hozzá pár gondolattal. Legalábbis az Újszövetségben az igazságfogalom nem tökéletes tudást vagy ismeretek halmazát jelenti. Tudomásom szerint kétféle jelentése van a görögben: 1) jogosság (mint amikor a bíróságon valaki igazságot szolgáltat), és 2) valóság.

Pl. amikor Jézus azt mondja, hogy "megismeritek az igazságot és az igazság szabaddá tesz benneteket", az sem azt jelenti, hogy mindenféle (szak)tudás a miénk lesz. A pontosabb fordítás az lenne, hogy "megismeritek a valóságot..." - azaz Jézust, aki valóságos, és a vele való kapcsolat szabadsághoz vezet. (Vagy ahhoz kellene vezessen.)

Ez szerintem valamennyire árnyalja így a képet.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.01.04. 15:11:46

@Sytka: Számomra az igazság jelentése megfelel annak, amit írtál. Ám úgy látom, hogy azok, akik az igazság birtokosainak tekintik magukat, mint annak egyedüli képviselői, nem teljesen ezt értik alatta. Gyakran fogalmuk sincs, hogy mit, de valami dogmatikai fölényt más egyházak hamis tanításai felett

Sytka 2017.01.04. 15:19:45

Ez sajnos így van. Sokszor úgy képzelem, hogy az ember csak pillantásokat vethet az igazságra, néha mintha felismerné, megérezné, megértené egy-egy darabkáját, de sosem birtokolja azt egészen, mert az lehetetlen. És már ezek a kivételes pillanatok is szinte ünnepiek, amikor valami kapcsán egy milliméterrel közelebb léphetünk a valósághoz. Szerintem ez a realitás.

Én úgy látom, akik ennek az ellenkezőjét állítják, és úgy tesznek mintha "Az Igazságot" előránthatnák a farzsebükből tetszés szerinti időpontokban, azok éppen ezzel bizonyítják számomra, hogy nem sok közük van hozzá. :-) Talán még ezek a kivételes pillanatok sem adattak meg nekik.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2017.01.04. 15:29:16

@Sytka: Én kevés dologban foglalok állást. Pont azért , mert nem érzem magam alkalmasanak, képesítettnek arra, hogy ezt megtegyem. Persze véleményem van, és néha elég határozott, De a véleményem alapja a saját (súlyosan) korlátozott tudásom. És fogalmam sincs, hogy a tudásom és az igazság között milyen kapcsolat van. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy semmilyen.
süti beállítások módosítása