"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Ha...

2014/05/10. - írta: sefatias

Ha a történelem összes fájdalma egyetlen sikollyá változna, mekkora lenne a hang ereje? Vajon ki tudná egyenlíteni azt a történelem összes teológusának magyarázata a fájdalomra? Vajon vígaszt nyerne a sok szenvedő, ha a fájdalmukat teológiai magyarázatokkal ápolnák?

Címkék: elmélkedéseim
9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr246148353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f i n i t o (törölt) 2014.05.10. 22:51:35

ja, pont ez a baj ... a szenvedésre a gyógyír a vallási hablaty :/

ha én így élnék, a családom elhagyna, mert azt mondaná, hogy szép duma, de most már a tettek is kellenének

ugyanez a bajom az istenhittel is ... minden csak duma, amit ha elhiszel, bemeséled magadnak, akkor szinte látod is, érzed

de amúgy minden tök virtuális, semmire semmi bizonyíték, semmi kézzelfogható, csak a duma

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.05.11. 08:55:38

@undercover: Énm is azt látom, hogy az embereket foglalkoztató komoly kérdésekre egy olyan dimenzióban fogalmazzák meg a választ a teológusok, ahol azt nem lehet ellenőrizni.Ez még nem is lenne gond, de ha valaki nem fogadja el a választ, akkor hitetlennek, istenben nem bízó, önfejű embernek kiáltják ki. Ezért van az, hogy "minden csak duma, amit ha elhiszel, bemeséled magadnak, akkor szinte látod is, érzed" Mi lenne, ha az vallások egyszerűen csak szétárnák a kezüket, és azt mondanák, hogy "nem tudjuk". Mindenki otthagyná őket. Így viszont a sok milliárd ember biztos megélhetést ad a vallási vezetőknek, akik elmondják, hogy milyennek kell lenni, aztán pedig az embereket megnyugtatja az, ha külsőségekben olyanokká válnak, amit megkövetelnek tőlük. Aztán az már senkit nem érdekel, hogy ehhez mit szól az Isten

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.05.11. 11:09:00

Ha az élet Mátrix-ban zajlanak, ahol kiegyensúlyozott szórakoztató programok gondoskodnak az energiatermelő egyedek nyugodt egzisztenciájáról, sem vallásra, sem erkölcsre, sem tudományra, sem filozófiára nem lenne szükség.

Úgy tudnád, hogy nincs fájdalom, nincsenek megoldandó problémák. Boldog lennél a Mátrixban?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.05.11. 13:07:05

@Vértes László: Hát lehet. A boldog tudatlanság, egészen addig boldog, amig a tudatlanság tart. Aztán már nem lehet visszacsinálni

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.05.11. 16:34:32

@sefatias: Nézzük, ezt a tudást vissza tudod-e csinálni: évente 3 millió öt év alatti gyermek hal éhen a világban, további 6 millió öt év alatti gyermek hal meg egyszerűen kezelhető betegségben, mert jólét híján nem kapja meg a fejlett keresztény országokban természetesnek számító ellátást.

Ennyi gyereken tudnánk segíteni évente azzal, hogy világszerte irányadóvá tesszük a keresztény erkölcsöt és jóléti demokráciát.

Továbbá: évente 43 millió magzat lesz abortusz áldozata, ebből 6 millió (azaz 1/7) a fejlett országokban. Évente kb. 30 millió magzat életét menthetnénk meg a keresztény jóléti demokrácia világméretűvé tételével. Ha utánaszámolsz, évi 49 millió magzat és gyermek halála 0,6 másodpercenként egy halálesetet jelent. Ha szerinted a történelem sikít, mekkorát sikít a jelen? Hány magzat és gyermek halt meg, mialatt ezt végigolvastad?

Szép dolog a történelembe révedni, de nem kellene az általad és mindannyiunk által írt jelennel és jövővel is törődni? Hogy idén és jövőre hányan halnak meg, jelentős mértékben rajtad múlik, te határozod meg, hogy általad mennyiben válik világméretekben irányadóvá a keresztény erkölcs és jólét. Most, hogy vége a boldog tudatlanságodnak, mihez kezdesz ma és holnap?

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.05.11. 17:03:51

@Vértes László: Hát lehet, hogy rosszul fogalmaztam. Én a történelem alatt a jelent is értem, hiszen a tegnap és a ma elmúlt része már visszafordíthatatlanul elmúlt, és a történelem részévé vált. Tehát ennek a sikolynak részévé teszem a ma történéseit.
A másik, meg hogy a keresztény kultúrájú országokban is rengetek megalázott, kisemmizett ember van. Itt is nélkülöznek a gyerekek. Ételt, játékot, szeretetet. Egyetértek veled abban, hogy más kultúrákban többen szenvednek, de azért én ennek a közegnek a szenvedéseit sem írnám le. Hány gyermek él ma magyarországon, akinek a szülei öngyilkosok lettek, vagy kegyetlenül tönkrementek? Bele sem merek gondolni, hogy hány gyermek él teljes elkeseredésben itt magyarországon. Pedig keresztény vezetőink, politikusaink munkaasóink vannak. Mégis szarnak a szenvedők fejére. A zsidóknak Pesten ötszázmillió jár, hogy meg tudjanak emlékezni a holokausztjukról, a cigányoknak családonként kétmillió Miskolcon, hogy a lelakott lakásaikat hagyják ott, és költözzenek másik városba. Az átlagember meg nem kap még tízezret sem csak úgy, amiért normálisan szeretne élni. Ha zsidóknak, meg a cigányoknak szánt pénzt , vagy ugyanannyit kiosztanának az átlagembernek, vagy annyival csökkentenék az adóját, az sok családon segítene. De a keresztény vezetés inkább azokat támogatja, akiknek semmi közük a kereszténységhez

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.05.12. 10:24:32

@sefatias: "Pedig keresztény vezetőink, politikusaink munkaasóink vannak. Mégis szarnak a szenvedők fejére."

Én inkább úgy látom, hogy létfontosságú motivációt adnak a rászorulóknak, a nélkül ugyanis nem változik az életük. Érthető, hogy maguk a rászorulók nem tapsolnak és ujjonganak azért, hogy fel kell ismerniük a saját felelősségüket az életük alakulásáért, de kívülről nézve számomra elég világos, hogy ez történik. A rászorulók nincsenek magukra hagyva, hanem a számukra is jó irányú haladásra vannak ösztönözve. Nélkülük ugyanis nem megy.

Abban egyetértek veled, hogy szenvedés mindenfelé van, de abban meg talán te értesz egyet velem, hogy Jézushoz közeledve a szenvedés csökken, ezért kellene minél több embernek Jézushoz közelednie.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2014.05.12. 10:33:01

@Vértes László: A kérdés már csak az, hogy rászorulónak lehet-e tekinteni azt az átlagembert, aki kb ötödét keresi a szakmájában, mint német, vagy angol kollégája, de ugyanannyiba kerül a megélhetése? Vajon miért van ez a nagy különbség két néhány száz kilométerre lévő fizetés között?

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2014.05.12. 10:43:40

@sefatias: Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, de a rá adható válasz nem megnyugtató. A németek/angolok nem azért keresnek annyit, mert kitalálták, hogy mennyire lenne szükségük, hanem mert előállították azokat a javakat, amelyeknek a bevételéből akkora fizetésekre futja. (Ők is keveslik a mindenkorit.)

A világon senki sem keres annyit, amennyit szerinte kellene, viszont a fejlett országok munkavállalói szerintünk sokat keresnek. De a megtermelt javakból akkora fizetés jön ki. Nálunk meg annyival kevesebb, amennyivel kevesebb értéket állítunk elő.

Ha legalább 51%-ban nemzeti tulajdonú gazdaságunk lesz, akkor világossá válik, hogy magunknak fejlesztünk, magunknak gyártunk, magunknak tanulunk, magunknak iparkodunk, és mi magunk költjük el az ebből származó jövedelmet. Ma ez még nem világos, de kijelöli az irányt, amelybe célszerű haladnunk, és amelybe pillanatnyilag haladunk is.
süti beállítások módosítása