"Majdnem minden tudásunkért azoknak tartozunk, akik nem értettek egyet, és nem azoknak, akik igen" (Charles Caleb Colton)

Az pedig az örök élet...

2013/02/10. - írta: sefatias

Talán már egy éve is van annak, hogy a János 17:3-ról olvastam egy posztot valahol. Ez az idézet Jézus főpapi imájából fontos részét képezi Jehova Tanúi teológiájának. Magyarázatuk szerint ahhoz, hogy elnyerjük az örökké tartó életet, meg kell ismerni Istent. Ha valaki nem kellő lelkiismeretességgel végzi ezt az „ismeretszerző tevékenységet”, az az Istentől jövő áldások megvonásával játszik. Ezért a kiadványaikban erőteljesen hangsúlyozzák a Bibliaolvasást, és a kiadványok családi és személyes tanulmányozását. Ez természetesen önmagában nem rossz. Sőt, nagyon jó. Ám érdemes megvizsgálni, hogy valójában milyen gondolatot is tartalmaz ez az oly fontos Bibliavers. Kigyűjtöttem a számomra hozzáférhető fordításokból ezt a verset, hogy össze lehessen hasonlítani. Nézzük:

Károli: „Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és a kit elküldtél, a Jézus Krisztust.”

MBT: „Az pedig az örök élet, hogy ismernek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, a Jézus Krisztust.”

Kecskeméthy: „Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedüli igaz Istent, és akit elküldöttél, Jézus Krisztust.”

Neovulgáta: „Az örök élet pedig az, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit küldtél, Jézus Krisztust.”

Vida: „az pedig a (világ)korszakokra szóló élet, hogy megismerjenek Téged az egyedül való(igaz) Istent és akit elküldtél, Jézus Krisztust.”

Békés-Dalos: „Az örök élet az, hogy ismerjenek téged, egyedül igaz Istent és akit küldtél, Jézus Krisztust.”

Csia: „Az az örök élet, hogy téged, az egyetlen igaz Istent ismerjenek, és azt, akit elküldtél, a Felkent Jézust.”

EFO: „Az örök élet pedig az, hogy megismerjenek téged, az egyetlen, igaz Istent és Jézus Krisztust, akit elküldtél.”

Ravasz: „Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél: a Jézus Krisztust.”

Budai: „Az örökélet pedig az, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és akit elküldtél, Jézus Krisztust.”

Czeglédy: „Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent és akit elküldtél, a Jézus Krisztust.”

Raffay: „Ez pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, egyedül igaz Istent és akit elküldöttél, a Jézus Krisztust”

Masznyik: „Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek tégedet, mint egyetlen igaz Istent és a Jézus Krisztust, a te küldöttedet.”

Soós: „Ez pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedüli igaz Istent, és akit küldöttéi, Jézus Krisztust.”

ÚVF: „Az pedig az örök élet, hogy ismeretet szerezzenek rólad, az egyedüli igaz Istenről, és arról, akit elküldtél, Jézus Krisztusról.”

Katolikus: „Az az örök élet, hogy ismerjenek téged, az egyedüli igaz Istent, és akit küldtél, Jézus Krisztus.”

SzPA: „És az az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyetlen valóságos Istent, és azt akit küldtél, Jézus Krisztust.”

Amint látjuk a fordítások között nagyon kevés lényegi különbség van. A legtöbb azt mondja, hogy az örök élet az, hogy megismerjük Istent. Néhány pedig azt mondja, hogy az örök élet az, hogy ismerjük az istent. Bár ez nem egy jelentős különbség, ám mégsem elhanyagolható. Ugyanis nem mindegy, hogy az örök életet csupán akkor kaphatjuk meg, ha sikerült megfelelő ismeretet begyűjtenünk Istenről, vagy pedig egy örök életet kapunk ahhoz, hogy megismerjük Istent. Az egyik azt feltételezi, hogy az örök élet elnyerése előtt kell ismeretet szerezni, a másik pedig azt, hogy egy örökké tartó életen keresztül fogjuk megismerni Istent. A zsidókban is élt hasonló elképzelés. Közülük is sokan gondolták azt, hogy az Írások tanulmányozása örök élethez vezet. Jézus ezt mondta nekik: „Az Írásokat kutatjátok, mert azt gondoljátok, hogy általuk örök életetek lesz” (János 5:39) Jézus szavai egyértelműen arra utalnak, hogy az Írások kutatása önmagában nem vezet örök élethez. Tehát elmondhatjuk, hogy hiába akarja valaki megismerni Istent, ez az ismeret önmagában az örök életért folytatott "harcban” semmit sem ér.

Ahhoz, hogy azt megkapjuk, rengeteg más feltételnek kell megfelelnünk, amelyek önmagukban szintén semmit sem érnek, mert „bizony e ki nem érdemelt kedvességből részesültetek (kegyelemből- Sefa) megmentésben hit által; és ez nem nektek köszönhető; Isten ajándéka ez. Nem, ez nem cselekedeteknek köszönhető, hogy senkinek se legyen alapja a dicsekvésre”

Címkék: tanítás
12 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://sefatias.blog.hu/api/trackback/id/tr725072113

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: János 17:3 2013.02.21. 21:04:33

„Az az örök élet, hogy ismerjenek téged, az egyedüli igaz Istent és akit küldtél, Jézus Krisztust.” Jehova Tanúi előszeretettel hivatkoznak erre az igeversre, mikor Jézus istenségét vitatják. Ezzel szemben a Szentháromságban hívő keresztények rendszer...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reboot (törölt) 2013.02.11. 12:06:06

ez egy igazán jó post, pedig látszatra csak idézetek vannak benne, semmi combos gondolat ... pedig:

hatalmas különbség, hogy 'örök életet kapsz, ha ismeretet fogadsz be istenről', vagy 'örökké kell élned, hogy megismerd istent'!!

arról nem is beszélve, hogy a ismeretet szerezni valakiről, vagy megismerni ő, háááát nagy a különbség ...

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.11. 13:19:52

@reboot: tényleg nem egy egetrengető gondolat, de alig bírtam lenyelni. És ami érdekes, hogy a János 17:3 magyarázata és a János 5:39 értelme közötti ellentétet már nagyon régen felfedeztem. Még talán vén se voltam

reboot (törölt) 2013.02.11. 13:24:12

@sefatias: anno ezt én is észre vettem, a jn 17:3-mal meg úgy voltam, hogy fura fordítás

infaustus · http://infaustus.wordpress.com 2013.02.12. 11:16:03

Én azt is mondanám, hogy az örök élet nem egy MENNYISÉGI élet, ti. hogy örökké tart, hanem egy MINŐSÉGI élet, melynek alapja az Istennel való ismeret-kapcsolat.

A Bibliában valakinek a megismerése sokkal mélyebb dolog, mint azt JT és az ÚVF sugallják. Ádám "ismeré az ő feleségét, és fogant méhében" (Károli). Nem véletlen, hogy ugyanaz a kifejezés egyszerre utalhat a szexuális kapcsolatra (ami egy hatalmas nagy misztérium), és valakinek az igazán mély megismerésére, a vele való bensőséges közösségre (ami Isten esetében szintén misztérium, titok). A lényeg, hogy nem elég lexikális tudást szerezni Istenről. Együtt kell vele élni, minden élethelyzetünkbe bevonni, vele élni át minden egyes történést az életünkben. És ez olyan szoros közösséget jelent vele, lelki meztelenséget, melyet nem véletlenül hasonlítanak a házas felek közötti szexuális kapcsolathoz. A két fél ugyanis (az ember és Isten) lelkileg meztelenek és teljesen feltárulkoznak egymás előtt. Isten "belénk hatol", hisz a Lelke által lakozást vesz bennünk. Ne akadjunk most fenn a megfogalmazás hiányosságain (emberi szavakkal milyen nehéz erről beszélni!), hanem azt értsük ki belőle, mennyire mély dolog Isten megismerése, és mennyire távol vannak ettől a bensőséges kapcsolattól Jehova Tanúi... :(

Sefa, örülök, hogy te jól haladsz ebben! :)

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.12. 12:21:05

@infaustus: haladgatok...aztán hogy merre az a jövő titka. Én jelenleg a tanulásban látom a jövőt. ha nem szélesítem a látóköröm, akkor nem tudom, hogy miből választhatok.
Egyébként sokat gondolkoztam már aktív vén koromban is azon, hogy van-eértelme a pontos ismeretnek. Sok összejövetelt vezettem le, és gyakran tapasztaltam, hogy sokan nem értenek bibliai gondolatokat. Vajon akkor nem érdemlik meg, hogy Isten szeresse őket? Nem számítanak igaz kereszténynek, mert nem értik hogy ki a jelenések könyvében szereplő két tanú? vagy más ehhez hasonló dolog. Ma azt mondom, hogy bár a tudás, az ismeret rendkívül fontos, ám Isten számára ez sokadlagos kérdés

Virago_1000 2013.02.12. 15:29:24

Azert eleg feltuno, hogy az UVF mennyire elut a tobbitol :))

Nem is csoda, erettsegi nelkuli emberek is voltak a fordito bizottsagban.

=xXx= 2013.02.14. 11:24:15

Kedves Virago... Azt is el kell árulni, hogy a Biblia íróinak sem volt érettségije... :)

A posthoz pedig csak annyit tennék, hogy Jehovát megismerni holmi egyszerű halandó emberekként nem is lehet 100%-ig. A róla, és az ő mélységes útjairól begyűjthető lexikális ismeret pedig fabadkátsem ér ha nem indít tettekre. Egy élő ismeret amely arra indít hogy helyesen, Jehova elvárásainak megfelelően igyekezzünk élni az életünk, az már annál inkább közelebb segít az örök élethez. Két Tanú a Jelenések könyvéből... Esetleg a négy lovas szintén a Jelenések könyvéből, vagy a számtalan prófécia... Rengeteg olyan dolog van, amik önmagukban fontos igazságok. De ha valaki elsiklik pl. Jehova tulajdonságainak, vagy a az ő szolgái iránti gyöngédségének, és szeretetének a tanulmányozása felett, akkor igazából a próféciák megértése, és a bonyolultabb Bibliai tanok vizsgálata értelmetlenné válik, pusztán egy száraz agytorna marad.

Elhangzott hogy Jehova Tanúi nagyon messze állnak Isten megismerésétől, és hogy nem tudjuk felfogni sem hogy mennyire mély dologról van szó... :) Emberek vagyunk, ráadásul mindannyian más neveltetéssel, más intelligenciával, és más szellemi szinttel. Ha így nézzük a dolgot akkor a Biblia írói szintén elítélendők, hiszen voltak közöttük végtelenül egyszerű emberek... sőt voltak közöttük paráznák, és olyanok akik hitehagyottak lettek, vagy olyan is aki keresztények kivégzését támogatta, amíg meg nem tért... Ilyen módon a Biblia lehetne a legrosszabb olvasmány, ha csak ezt a részét nézzük... Sőt volt olyan aki a saját írásait sem értette.

De még is... Isten soha nem azt nézte, hogy ki mennyire intelligens, vagy hogy ki mennyire buzgó.Ő a szívek és a vesék vizsgálója. Aki őszintén közeledett hozzá, és meg akarta őt ismerni, annak megnyílt. Ha őszintén teszünk egy lépést felé, akkor ő kettőt lép felénk, és megmutatja hogy mennyire jó a szárnyai alá gyűlni. De erre nem kötelez senkit. Aki szeret nélküle, élni azt nem rángatja magához, mert Ő tiszteli a szabad akarat ajándékát.

És még egy apró gondolat. Jehova Tanúiról lehet mondani hogy távol vannak Istentől... lehet. De ha mi távol vagyunk Istentől, akkor a többi vallás a színen sincs... mert igazán megismerni Istent valóban csak egy örök élet alatt fogjuk tudni... erre a mostani nyomorúságos 70-80 esztendő kevés. Arra viszont elegendő, hogy elég ismeretet fogadjunk be Istenről ahhoz, hogy eldöntsük, meg akarjuk-e Őt ismerni teljesen az örök élet alatt vagy-sem.

sefatias · http://sefatias.blog.hu 2013.02.14. 11:37:40

@davieboy: Nagyon jellemző rád a csak fekete csak fehér gondolodás :) ne add fel, olvass sokat, és meglátod milyen színes a világ.De jó szívű gyerek vagy.

>>De ha mi távol vagyunk Istentől, akkor a többi vallás a színen sincs...<<

Óvatosan az ilyen kijelentésekkel. Amíg nem ismered meg a többi vallést, addig ne ítélkezz. Ne feledd, mi jobban ismerjük Jehova Tanúit is,meg a többi vallást is mint te. Jobb a rálátásunk, ezért azt mondom,hogy egy református, katolikus dogmatikában olvasnál olyat amitőlnyitva maradna a szád :) Fogalmad sincs mennyire jól ismerik ezek az emberek a bibliát. És arról sem, hogy mennyit plagizál tőlük a társulat :)

Virago_1000 2013.02.18. 14:27:34

@=xXx=: "De ha mi távol vagyunk Istentől, akkor a többi vallás a színen sincs... "

- ezt utalom legjobban a jt-iben. Itelkezesben vilagelsok. Baratom, honnan tudod te erre a valaszt? Belelatsz talan az egyenek szivebe? Voltal mar mas vallasokban, megismerted-e a tanitasukat?

"Fogalmad sincs mennyire jól ismerik ezek az emberek a bibliát. És arról sem, hogy mennyit plagizál tőlük a társulat :) "

- plagizalni olyantol kell, akitol lehet, kerdezd csak meg Smidt Pali bacsit :)

reboot (törölt) 2013.02.18. 15:04:11

@=xXx=:

ha valaki elsiklik pl. Jehova tulajdonságainak, vagy a az ő szolgái iránti gyöngédségének, és szeretetének a tanulmányozása felett, akkor igazából a próféciák megértése, és a bonyolultabb Bibliai tanok vizsgálata értelmetlenné válik, pusztán egy száraz agytorna marad.

>>ezt a vezető testület sem érti kispajtás, homályosítsd már fel őket<<

Ha így nézzük a dolgot akkor a Biblia írói szintén elítélendők, hiszen voltak közöttük végtelenül egyszerű emberek... sőt voltak közöttük paráznák, és olyanok akik hitehagyottak lettek, vagy olyan is aki keresztények kivégzését támogatta, amíg meg nem tért... Ilyen módon a Biblia lehetne a legrosszabb olvasmány, ha csak ezt a részét nézzük... Sőt volt olyan aki a saját írásait sem értette.

>>persze, és ezt meglovagolva a leghülyébbek osszák az észt, ugyanmáááár<<

De ha mi távol vagyunk Istentől, akkor a többi vallás a színen sincs

>>jt azt hiszik ismerik az istent, holott tévtanításokban hisznek, mint a farizeusok, kutatjátok az írásokat, mert azt hiszitek abban van a ti örök életetek, holott pont az tesz bizonyságot JÉZUSRÓL, akihez ti sem akartok közeledni...<<

Ping-Pong 2013.02.21. 21:03:44

Az ÚV a fordítás - tőle nem meglepő módon itt is - teljesen rossz. Az ismeretszerzés és a megismerés nem ugyanaz. Az "ismeretet szerez" helyett a görög a "ina ginōskōsin se" ("hogy megismerjenek téged") szavakat használja, azaz személyes kapcsolatot állít Isten és a hívő között, nem pusztán tárgyi, elvont ismeret megszerzését. Az Őrtorony Társulat oktató programjához híven az ÚVF-ban az örök élethez nem az kell, hogy valaki megismerje az Istent, hanem az, hogy róla "ismeretet fogadjanak magukba". JT-inak felekezete ettől a személyes istenkapcsolattól fosztja meg a gyaloghírnökök túlnyomó többségét, mikor az Isten megismerése helyett könyvek és brosúrák százain keresztül önti a fejükbe a Brooklynban éppen kiötlött "pontos ismeretet." Ez az igevers az (Atya-)Isten és Jézus Krisztus személyes megismeréséről szól - minden kereszténynek. Más kérdés, hogy JT-i ezt egy rossz fordítással rögtön ki is siklatják.

Lásd még: www.exjt.hu/jn173.html

ORION 2013.03.20. 07:59:57

@Virago_1000: Adjon Isten erőt egészséget. ("De ha mi távol vagyunk Istentől, akkor a többi vallás a színen sincs..."). Testvérem Kit érdekell a Vallás, vagy te van Jézus Krisztus és az Atya. Most vagy bennük vagy, vagy nélkülük vallástól függetlenül. Van itt most már annyi vallás, hogy már Dunát meg Tiszát lehetne velük rekeszteni.
süti beállítások módosítása